гей двойки Германия

Католическите църкви в Германия предлагат благословии за гей двойки в понеделник в знак на протест срещу отказа на Ватикана да одобри еднополови партньорства, предаде АФП.

Повече от 100 църкви в страната са се регистрирали за провеждане на богослужения под мотото „любовта побеждава“ на или около 10 май в схемата, инициирана от свещеници, дякони и доброволци.

На услугите всички двойки ще бъдат поканени да бъдат благословени – независимо от сексуалната ориентация.

„Издигаме гласа си и казваме: Ще продължим да стоим до хората, които се ангажират с обвързващо партньорство и благославяме връзката им“, се казва в изявление на уебсайта на инициативата.

Конгрегацията за доктрината на вярата (CDF), мощният офис на Ватикана, отговорен за защита на църковната доктрина, постанови през март решение, че еднополовите съюзи не могат да бъдат благословени въпреки техните „положителни елементи“.

От CDF казват, че докато Бог „не спира да благославя всяко свое дете поклонник в този свят … той не благославя и не може да благославя греха“.

Някои германски свещеници реагираха на съобщението, използвайки хаштаг, призоваващ за „неподчинение“. Докато някои видни германски епископи подкрепят позицията на Ватикана, други обвиняват CDF, че се стреми да задуши богословските дебати, които са били активни сред немските католици през последните години.

Германска петиция, призоваваща да се игнорира решението на CDF, беше подписана от 2600 свещеници и дякони през март, както и 277 богослови.

10 май е избран за благословии, защото е свързан с Бог, изпращащ на Ной дъга – символ, често използван в подкрепа на ЛГБТ общността. По инициативата църквите в градове, включително Берлин, Кьолн, Хамбург, Франкфурт и Мюнхен, ще проведат традиционни литургии, както и услуги на открито и онлайн събития.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!