Върховният съд на Гибралтар в четвъртък се произнесе в полза на освобождаването на ирански супертанкер, задържан миналия месец по подозрение, че транспортира петрол до Сирия в нарушение на санкциите на ЕС. Решението на магистратите е въпреки искането на САЩ за задържане на кораба.

Главният съдия Антъни Дъдли каза, че тъй като Иран гарантира писмено, че местоназначението на „Грейс 1“ няма да бъде страна, „подложена на санкции на Европейския съюз … няма вече разумни основания да се подозира, че е необходимо задържането на кораба.“

Той добави, че съдът не е получил писмено искане за задържане от САЩ.

Министерството на правосъдието на САЩ подаде молба за задържането на „Грейс 1“ „само няколко часа преди правителството на Гибралтар да вземе решение за освобождаването му“, съобщава вестник „Гибралтар кроникъл“.

Коментирайки въпроса, източник в правителството на Гибралтар каза за вестника, че капитанът и трима членове на екипажа на иранския танкер вече са освободени.

Вестникът цитира също шефа на Върховния съд на Гибралтар Антъни Дъдли, който казва, че ако не беше искането на САЩ, „корабът „Грейс 1“ щеше да е отплавал“.

Иранският танкер беше задържан от органите на реда в Гибралтар, подкрепени от британските пехотинци, на 4 юли, по подозрения, че транспортира петрол до Сирия в нарушение на санкциите на ЕС. Иранският външен министър Джавад Зариф заклейми задържането като акт на „чисто пиратство“, което според него „създава опасен прецедент“.

Събитията идват, след като“ Сън“ съобщи в сряда, че главният министър на Гибралтар Фабиан Пикардо няма да подаде искане за подновяване на заповедта за задържане на „Грейс 1“ и че танкерът трябва да бъде освободен по-късно същия ден.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!