Изненадващо премиерът Бойко Борисов повика собственичката на фирма „Инерком – България” Гинка Върбакова, за да обсъдят сделката около придобиването активите на ЧЕЗ в България.

Извънредната среща се проведе преди съвместното заседание на парламентарните комисии по енергетика и контрол над службите за сигурност по-късно днес, на което ще бъдат изслушани представители на институции, които проверяват продажбата на ЧЕЗ.

След разговора с премиера, Върбакова, в присъствието на вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов, каза, че с Борисов са обсъдили обстановката, „която се създаде със сключването на нашата сделка и притесненията, които изразяват всички”.

„Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием”, каза Върбакова.

Тя посочи, че заминава за Чехия, за да може да разговаря с продавача и за възможностите, по които може да се случи това.

„Премиерът пожела пълен контрол, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители. Това са вече разговори, които ще водим с ЧЕЗ”, уточни Върбакова.

По думите й финансирането на сделката ще е напълно публично и ще стане ясно за всички.

„Става дума за финансиране от международни банки, които ще подкрепят сделката заедно с наше участие”, каза още Върбакова.

И добави:

„Няма участие на български банки във финансирането. Ако това ще успокои крайните потребители, съм склонна държавата да има участие в сделката. Склонна съм да прехвърля договора, който има, стига продавачът да бъде съгласен с това. Това са разговори, които ще предстоят.”

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов каза:

„Разговорите са на твърде предварителен етап. Заявихме ясна воля, че искаме да участваме в сделката за ЧЕЗ по един или друг начин. Ако чешката страна, продавачите, се съгласят, държавата има възможността през някоя от енергийните компании, да влезе подобно сделка.”

По думите му, в случая става въпрос за сделка извън държавата, „с повече от година и половина поливна история между частни субекти”.

„Включваме се на етап, в който има подписан договор за покупко-продажба, сами разбирате, че сме в деликатна ситуация да зависим от волята на две независими от влиянието на държавата частни субекти…Виждаме добрата воля от страна на българското дружество (Инерком – бел.ред.) да допусне държавата под една или друга форма в сделката”, каза Горанов.

Очаквайте в ДЕБАТИ.БГ коментари на експерти и още подробности по темата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук