При небивал интерес преминава гласуването за кандидат-президентска двойка и народни представители в Българското посолство в Париж. От друга страна в Барселона гласуването протича спокойно.  

При небивал интерес преминава гласуването за кандидат-президентска двойка и народни представители в Българското посолство в Париж За кратко сутринта имаше проблем със съставянето на секционните избирателни комисии, след като се оказа, че хора, предложени от политически партии, изобщо не са знаели за това. Повечето екипи на СИК бяха формирани от доброволци, съобщава БГНЕС.

Всички секции сутринта отвориха навреме, а сериозни нарушения на вота не са регистрирани.

Българите във Франция могат да упражнят правото си на глас в общо 18 секции, разположени в 15 града. Машинен вот има в три от секциите в Париж, както и в тези в Ница, Лион и Тоар.

Според МВнР бавното гласуване в Париж се дължи на факта, че много от гласуващите не са подали предварително заявление, както се изисква от ЦИК, и го попълват на място, а това затруднява процеса.

От ЦИК напомнят, че всеки гражданин може да я изтегли от сайта на Комисията и да я попълни предварително, вместо да губи време в секцията.

Гласуването във Франция не изисква Зелен сертификат, тъй като изискването е такъв да бъде представен при събиране на 50 души на едно място.

В Барселона организацията е добра

В Барселона гласуването протича спокойно, съобщава БНР. Българите гласуват в 69 избирателни секции, за момента няма проблем с машините.

В 19 от секциите се гласува с машини, а в останалите 50 – с хартиени бюлетини. Заявление за гласуване са подали 3 202-ма души, което е по-малко от предишните два вота, но избирателната активност до този момент в Барселона е висока.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук