затвора
на снимката: главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров разкритикува два от спорните закони, които бяха приети от народното събрание през изминалата седмица – възможността за арестуване, без уведомяване и новите правомощия на КПКОНПИ – за гражданската конфискация.

Той коментира ветото на президента на промените в Наказателния кодекс, свързани с отлагането до 48 часа за уведомяване при задържане на лице.

Според Цацаров, държавният глава не е наложил последното си вето, защото смята, че прокуратурата действа като репресивен апарат.

„Проблемът е, че уведомяването на конкретно определени лица за задържането на лицето може да бъде отложено за определен срок. Това е в изпълнение на европейска директива. Тази мярка е разумна, но тя трябва да се прецизира. Не може да кажем, че ще прилагаме тази мярка за всички престъпления. Тя ще се прилага за най-тежката – тероризъм. Тук не става дума за репресия, а за недомислена правна техника. Ако това вето послужи, за да се прецизира техниката, ще бъде добре. Нека тази наредба служи за преследването на престъпността, а не на българските граждани“, заяви Сотир Цацаров.

По думите му не става дума за таен арест, защото от момента на задържането, широк кръг хора с някакво изключение, включително и адвокати имали достъп до задържания.

Цацаров смята, че става дума за недообмислена правна техника. Той е категоричен, че парламентът не трябва да реагира „на инат” – за преодоляване на президентското вето, а депутатите следва да направят разпоредбата работеща и служеща за разследванията, а не да нарушава правата на гражданите.

„Не защитавам нито президента, нито парламента, говоря от правна гледна точка“, предупреди главният прокурор.

Сотир Цацаров коментира и още една спорна промяна, приета от парламента – тази в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество.

Според него предлаганите от ГЕРБ и ДПС промени в „ще увеличат екшъна в тв ефира, но няма да допринесат за резултата от действията на антикорупционната комисия”.

Той твърди, че нито Специализираната прокуратура, нито Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) извършват репресия, а подобни твърдения били неоснователни.

„Трябва да се търси ефективен инструмент и балансирани промени“, обяви Цацаров.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!