Главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви, че той и заместникът му – гл. комисар Станимир Станев, подават оставка след поредния случай на тежко пострадал полицай заради трафика на мигранти. Тодоров обяви, че оставка пред министъра подава и заместникът на главния секретар – гл. комисар Станимир Станев.

Пред медиите главен комисар Петър Тодоров посочи, че е крайно време за законодателни промени за трафика на хора, които да увеличат наказанията за тази дейност.

„Всеки ден полицаите с телата си спират мигрантската вълна. Крайно време е за законодателни промени, които да им помогнат. Законодателството в момента е много либерално. При такова законодателство, което поощрява този вид бизнес, няма как резултатите да са различни. Ние обучихме колегите, въиръжихме ги, но трябва законодателната власт да покаже, че ще пази полицаите“, заяви Тодоров.

Той даде пример, че от близо 4000 образувани досъдебни производства за трафик на хора през 2021 и 2022, половината са приключили с осъдителни присъди, но ефективните са само 158, предаде БНТ.

„Днес аз и колегата гл. комисар Станимир Станев подаваме оставки пред министъра, но не това е важният проблем. Важното е депутатите на утрешното заседание, разглеждайки тази тема, да направят законодателни промени, които да защитят нашите колеги, които рискуват живота и здравето. Нека съдът и прокуратурата да бъдат особено внимателни, разглеждайки тези дела, защото осъждайки тези хора на глоби и условни присъди, те отново се връщат и се изправят срещу колегите. Колите същ в изключително редки случаи се конфискуват. Наистина е назрял моментът законодателната власт да си каже думата“. Това каза пред медиите главният секретар на МВР Петър Тодоров.

„С Такова законодателство, което поощрява този вид бизнес, защото това е наистина бизнес с много пари в него, няма как резултатите да са различни“, коментира Тодоров след поредния инцидент между органите на реда и шофьор, превозващ мигранти.

Тази сутрин се случи пореден инцидент с български органи на реда, заради нелегални мигранти. Трима полицаи пострадаха, след като бус с 12 нелегални мигранти в него се удря в микробус на жандармерията. Припомняме, че на 25 август двама български полицаи загинаха след гонка с автобус пълен с мигранти в Бургас. А на 8 ноември български полицай, охраняващ границата ни с Турция беше прострелян в главата от каналджии, прекарващи нелегално мигранти през границата.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук