Главният прокурор Сотир Цацаров и сръбският му колега Загорка Доловац подписаха в Белград Меморандум за разбирателство и сътрудничество между българската и сръбската прокуратури. Това се случи по време на днешното посещение на Цацаров в Белград. Двамата подчертаха, че близкото сътрудничество на съседни държави е от решаващо значение в борбата против организираната престъпност.

Документът предвижда взаимодействие в рамките на юрисдикциите на двете държави и при спазване на ангажименти, произтичащи от международни правни актове. Страните се съгласяват да си сътрудничат в обмена на информация и при изпълнение на искания за правна помощ в обхвата на международно-правното сътрудничество по наказателно-правни въпроси.

С този Меморандум е предвидено още по-близко сътрудничество в борбата против организираната престъпност, корупцията, тероризма, търговията с наркотици, оръжие и хора, пране на пари и други престъпления.

Това е първият Меморандум, който урежда сътрудничеството между българската и сръбската прокуратури.

Документът се подписва седмица преди началото на делото за фалита за КТБ. Един от подсъдимите е мажоритарният собственик на банката Цветан Василев, който живее в Белград от три години.

Въпросът с екстрадицията му не е решен и така делото срещу него трябва да се гледа задочно.

Цацаров е на официално посещение в Сърбия по покана на Доловац. Днес в Белград е и премиерът Бойко Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!