Главнокомандващият на шведските въоръжени сили
Главнокомандващ на шведските въоръжени сили

„В Швеция може да има война и всички шведи трябва да действат, за да укрепят устойчивостта на страната“, заявяват главнокомандващият шведските въоръжени сили Микаел Бюден и министърът на гражданската отбрана Карл-Оскар Болин, предаде шведската tv4.

„Ситуацията не е мрачна, но е много сериозна. Всички граждани трябва да се подготвят за война в Швеция. На индивидуално ниво трябва да се подготвите психически“, заявява главнокомандващият шведските въоръжени сили Микаел Бюден.

„В Швеция може да има война и всички шведи трябва да действат, за да укрепят устойчивостта на страната“, заявява от своя страна министърът на гражданската отбрана Карл-Оскар Болин на националната конференция на Министерството на отбраната на Швеция.

Министърът на гражданската отбрана смята, че ситуацията е спешна, и изразява загриженост, че „модернизирането на гражданската отбрана не върви достатъчно бързо“. „Трябва да осъзнаем колко сериозна е тази ситуация. Погледнете новините от Украйна и си задайте прости въпроси: ако това се случи тук, ще бъда ли добре? Какво да правя? Какви са повече хора, които мислят, отразяват и се подготвят, тогава нашето общество е по-силно“, подчертава той.

По-рано министърът на външните работи на Швеция Тобиас Билстрьом заяви, че „Русия ще остане сериозна заплаха за сигурността на Швеция и Европа в обозримо бъдеще“ „Трябва да се подготвим за дългосрочна конфронтация, която ще продължи, докато Русия нарушава Устава на ООН и европейския ред за сигурност“, заяви той, цитиран от „Фокус“.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук