коронавирус

Броят на заразените с коронавирус в света е достигнал 710 918, а починалите вече са 33 551 души.

Към момента, в САЩ има най-много потвърдени случаи на заразени с коронавирус – 135 449 души. В Италия те са 97 689, в Испания 78 799, а в Германия 60 659. В Китай броят на заразените с Ковид-19 е 82 122.

  • САЩ

Президентът Доналд Тръмп заяви пред журналисти, че „пикът“ на смъртността в страната вероятно ще бъде достигната след две седмици, предаде АФП. По време на брифинг в Белия дом Тръмп обяви, че удължава мерките на правителството за „социално дистанциране“ до 30 април.

Той каза, че очаква страната „ще бъде на път към възстановяване“ до 1 юни – променяйки предишната си по-оптимистична прогноза за спад на заразяванията около Великден /12 април/.

„Нищо не би било по-лошо от обявяването на победа, преди победата да бъде спечелена“, добави Тръмп. „Това би била най-голямата загуба от всички“

Президентът говори и за мерките, предприети от лекарите. Той каза, че е било одобрено прилагането на „бързи тестове“, при които резултатите за наличие на заразяване с Covid-19 се получава в рамките на пет минути. По този начин ще бъдат тествани лекари, медицински сестри и други здравни работници.

Междувременно антивирусното лекарство – хидроксихлорохин – се прилага в момента на 1100 пациенти в Ню Йорк, каза Тръмп. „Нека видим как работи, може да имаме някои невероятни резултати“.

  • Италия

Най-засегнатата европейска държава Италия удължи мерките, въведени преди три седмици, за да ограничи разпространението на коронавирусната епидемия.

„Естествено, ние все още се нуждаем от тези мерки. Бихме направили трагична грешка, ако помислим да ги отменим“, каза здравният министър Роберто Сперанса. „Днес все още сме в пика на тази криза. Не можем да намалим бдителността, не можем да се самозаблуждаваме. Мерките изтичат на 3 април и мога да кажа, че те определено ще бъдат удължени“, каза Сперанца.

Днес ще се проведе заседание на научния съвет към правителството, който ще оцени ефективността на сегашния карантинен режим.

„Все още трябва да правим жертви, имаме нужда от повече време“, каза министърът.

В момента Италия е на първо място в Европа по разпространение на коронавируса и е на второ място в света след САЩ.

  • Португалия

Тийнейджър почина от коронавируса в Португалия, заяви министърът на здравеопазването Марта Темидо.  Към 29 март в страната са регистрирани почти 6 хиляди случая на инфекция, жертвите са 119 души (19 от тях през изтеклото денонощие), съобщават от Министерството на здравеопазването.

Министърът обясни, че починалият 14-годишен тийнейджър, живял в град Овар е имал здравословни проблеми, свързани с имунодефицит.

Според нея пикът на епидемията в страната се очаква до края на май, което според министъра свидетелства за ефективността на въведените в страната карантинни мерки (португалците могат да напускат домовете си само при необходимост: да купуват храна, лекарства и да помагат на хора, които не могат да се самообслужват или да работят).

В Лисабон броят на смъртните случаи достигна 28 души, но най-сериозната ситуация все още е в северната част на страната – там има 3500 заразени, 61 души са починали.

  • Великобритания

Може да отнеме най-малко шест месеца, преди животът в Обединеното кралство да се върне към нормалното си състояние, заяви заместник-главният медицински санитарен инспектор в Обединеното кралство, предаде Би Би Си.

Изказвайки се на ежедневния правителствен брифинг за коронавируса д-р Джени Харис добави: „Това не означава, че ще бъдем в състояния на тотална блокада на обществото за шест месеца“. Но допълни: „Трябва да бъдем наистина много отговорни и да продължаваме да правим това, което всички правим в момента“.

Сред жертвите на вируса е 55-годишен лекар и един от най-добрите специалисти по „Уши, нос и гърло” в Кралската болница в Бъртън.

Д-р Харис заяви, че правителството ще преразгледа мерките за промяна на извънредното положение след три седмици.

Но тя предупреди обществото: „Не трябва след това изведнъж да се върнем към нормалния си начин на живот. Това би било доста опасно. Ако спрем изведнъж, всичките ни усилия ще бъдат пропилени и евентуално бихме могли да станем свидетели на втори пик на заразата”.

Около 20 000 бивши служители на здравната система на Обединеното кралство са се върнали на работа, за да помогнат в борбата срещу коронавируса, заяви Борис Джонсън във видео, публикувано онлайн.  Премиерът, който се самоизолира, след като даде положителен тест за вируса, заяви, че страната ще премине през кризата „заедно“.

Броят на смъртните случаи във Великобритания достигна 1228.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!