НАП

С 20% могат да намалят размера на наложена глоба или имуществена санкция от Националната агенция за приходите (НАП) нарушителите, ако я платят в 14-дневен срок от връчването на наказателното постановление, съобщават от НАП.

Тази възможност фигурира в нова разпоредба от Закона за административните нарушения и наказания, която влезе в сила от 23 декември 2021 г.

Според новите правила за административнонаказателно производство, хората, които не желаят да обжалват наложената от НАП глоба или имуществена санкция, могат да платят 80% от нейния размер. За целта те трябва да подадат в офис на НАП заявление по образец и да внесат сумата в двуседмичен срок от връчване на наказателното постановление по банкова сметка „Данъци и други приходи за централния бюджет“ на компетентната териториална дирекция или офис на НАП. Ако не бъде подадено заявлението, то нарушителите губят правото си да се възползват от възможността да платят по-ниска санкция.

В 14-дневния срок от връчване на наказателното постановление в намален размер могат да се платят глобите и имуществените санкции, които са по наказателните постановления, издадени след 22 декември тази година или преди тази дата, в случай че двете седмици от връчване на наказателното постановление не са изтекли към 23 декември. Тогава наложената глоба или имуществена санкция влиза в сила от датата на плащането ѝ.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук