хакерска атака

Със сигурност ще има санкции за Националната агенция по приходите (НАП) и тя няма да бъде малка, заяви пред „Нова телевизия“ председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Комисията има правомощия да глоби НАП с 20 млн. лева.

Анонсът, че НАП ще бъде глобена във връзка с хакването на лични данни, е доста озадачаващ в този си вид, защото очевидно не става дума за глобяване на началници или виновни администратори, а за цяло ведомство, което ще плати глоба… с парите на данъкоплатците, т. е. на същите тези, чиито лични данни не опази. Такава санкция е чиста имитация на контрол, защото една държавна агенция ще плати на друга с обществени пари, а обществото като цяло всъщност ще плати за грешките на чиновниците.

По думите на Караджов ще се вземе предвид и фактът, че в базата на приходната агенция е имало „взломно влизане“ в системата и многократни опити от хора с умения и способности. Ще бъде отчетено какво е направила НАП преди и в момента на проникването.

„Фирмите и публичните организации трябва да се събудят. Те не живеят сами в дигиталния свят. От 2006 до 2019 година много малко е направено за защита на информацията, която се обработва. Особено публичните органи, те по закон трябва да обработват тези данни и да ги защитават. И трябваше да стане тази брутална кражба, за да се разбере, че в България трябва да се полагат усилия за обработване на тези лични данни – коментира Караджов – Големият проблем е, че тези данни са взети от националната база на НАП. Касаят почти всички българи. Те не могат да бъдат заличени, дори и КЗЛД да направи такива предписания.“

По думите на Караджов не е възможно с изтеклите данни на хората да се теглят бързи кредити или да се извършват банкови операции, ако тези институции работят по правилата. Той заяви, че проверката в НАП ще продължи максимум месец. Тя ще започне в понеделник.

Караджов е категоричен, че дори да е имало тестове на системите за сигурност, то те не са били достатъчни. Не са спазвани и препоръки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук