парламент, Южна Африка

Мъж е арестуван във връзка с пожара, който изпепели залата на Националното събрание на Южна Африка в Кейптаун, където заседават избраните депутати. Той ще се яви пред съда във вторник, съобщиха от полицията.

„Мъж е арестуван в сградата на парламента, той все още се разпитва. Открили сме наказателно дело. Той е арестуван и ще се яви в съда във вторник“, заяви говорителката на полицията Танди Мбамбо.

Все още не е ясно какво е причинило избухването на пожара, само часове след държавното погребение на архиепископ Дезмънд Туту в катедралата Сейнт Джордж, близо до парламента.

Президентът Сирил Рамафоса посети мястото и нарече случилото се „ужасно и опустошително събитие“.

Пожарът е започнал около 03:00 ч. по Гринуич в неделя в най-старото крило на парламентарния комплекс, завършено през 1884 г. и с облицовани с дърво стаи, след което се е разпространил в по-новите части на комплекса, които в момента се използват. В историческата сграда се помещава колекция от редки книги и оригиналното копие на бившия национален химн на страната, използван по време на ерата на апартейда, „Die Stem van Suid-Afrika“ („Гласът на Южна Африка“), което вече е повредено.

Пожарникарите се бориха с пламъците в продължение на няколко часа, преди да бъдат принудени да се оттеглят и да повикат подкрепления. По-късно бяха изпратени около 70 пожарникари, като някои от тях използваха кран, за да разпръскват вода върху пламъците. Вътре в стаите от тавана към пода, който вече е затрупан с отломки, падат фини дъждове от сива пепел.

Службите за спешна помощ заявиха, че се опасяват, че пожарът може да се разпространи бързо в старите стаи, които са декорирани с дърво, дебели килими и завеси. По-рано по телевизията бяха излъчени кадри, на които се виждаха гигантски пламъци, излизащи от покрива.

От парламента на републиката съобщиха, че в резултат на пожара никой не е пострадал.

Южна Африка, пожар , парламент

Министърът на общественото строителство и инфраструктурата Патриша де Лил коментира:

„Това е много тъжен ден за нашата демокрация, защото парламентът е домът на нашата демокрация. Парламентът също така е стратегическа ключова точка. Всички въпроси ще бъдат разследвани. Полицията вече започна разследването, съдебна медицина е тук. Засега не можем да ви кажем откъде точно е тръгнал огънят“, посочи Де Лил.

Сградата в Кейптаун се състои от три части, като най-старата датира от 1884 г. В по-новите части, построени през 20-те и 80-те години на миналия век, се помещава Националното събрание.

Миналата година пожар опустоши част от библиотеката на университета в Кейптаун, която беше дом на уникална колекция от африкански архиви.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук