Google разработва търсачка, която да отговаря на драконовските правила за цензура на Китай, съобщи служител на компанията пред АФП.

Google изтегли търсещата си машина от Китай преди осем години поради цензура и хакерство, но сега работи по проект за страната с кодово име „Водно конче“, заяви служителят при условие за анонимност.

Проектът за търсене работи като филтър, който подрежда определени теми, и може да бъде тестван в рамките на вътрешните мрежи на компанията.

Новината предизвика безпокойство в компанията, откакто се появи за първи път в американските медии в сряда, каза служителят.

Технологичният гигант вече беше подложен на критики от хиляди служители, които подписаха петиция срещу договор в размер на 10 милиона долара с американската армия, който не беше подновен.

„Има много вътрешни страхове. Някои хора са направо бесни, че го правим“, каза източникът.

Говорител на Google отказа да потвърди съществуването на проекта.

„Доставяме редица мобилни приложения на Китай, такива като Google Translate и Files Go, което помага на китайските разработчици и за значителни инвестиции в китайски компании като JD.com „, заяви говорителят на Тадж Мийдоус пред АФП. „Но ние не коментираме спекулациите за бъдещи планове.“

Новинарският уебсайт The Intercept първи разказа историята, съобщавайки,, че приложението за търсене е специално пригодено за операционната система Android за мобилни устройства, поддържана от Google. Приложението автоматично ще идентифицира и филтрира уебсайтове, блокирани от голямата Great Firewall (комбинация от законодателни мерки и технологии за регулиране на интернет в Китай).

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!