галя димитрова
на снимката: Галя Димитрова, директор на НАП

Директорът на НАП Галя Димитрова е в платен отпуск, затова още не е дала обяснение за хакерската атака срещу агенцията. Това каза в парламента министърът на финансите Владислав Горанов.

„Тя е изключително добър професионалист, на който имам доверие за всичко останало, освен за информационната сигурност”, добави Горанов.

Той припомни, че е възложил на държавното дружество „Информационно обслужване“ да извърши одит на системите на НАП и анализ на здравината им, за да се предотврати евентуален нов информационен пробив.

Според него не е нормално дълго време да не са били извършани проверки на системите за информационна сигурност на проходната администрация.

„Тепърва ще установяваме какви точно и на кого са пропуските“, увери Горанов и допълни: „В годините сме инвестирали в нова техника и съоръжения, но както се казва, като се обърна каруцата, пътища много“. Финансовият министър подчерта, че дори човек да е подал декларацията си към НАП в хартиен вариант, неговите лични данни са трансформирани в електронен вариант. „Данните, които се съхраняват, са с цел анализ на икономическото състояние на данъчно-задължените лица и за контролните действия, които извършва НАП. Няма как една приходна администрация да не разполага с тези данни и то в електронен вид“, обясни той.

Междувременно говорителят на НАП Росен Бъчваров каза, че приложението, чрез което всеки ще може да провери дали с неговите данни е било злоупотребено, ще стане готово до дни.

По думите му вероятността с откраднатите данни да бъде направена злоупотреба е много малка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук