Владислав Горанов
на снимката: финансовият министър Владислав Горанов

До края на юни България ще подаде молба за влизане в чакалнята на еврозоната. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

„Въпреки критиките към страната ни, описани в докладите на Европейската комисия и Европейската централна банка, няма причина България да се бави с молбата за членство в т.нар. „чакалня за еврозоната“, каза Горанов.

Той добави, че страната е в интензивна комуникация  с представителите на Европейската централна банка, държавите членки, които са в еврозоната и Европейската комисия.

„Работим върху пътна карта. Скоро ще завършим този процес“, увери финансовият министър.

По думите му Европа е много малка част от икономиката на света.

„Същевременно, бидейки една малка част от икономиката на света, генерираме около 35% от всички социални разходи в света и конкурентоспособността на европейската икономика е поставена пред все по-големи и по-големи и предизвикателства. Това, което се случва с нашите партньори в Америка, според мен играе лоша шега на всички. Същевременно няма лоша криза и европейските лидери осъзнаха, че трябва да бъдат все повече заедно и все по-егоистично настроени в рамките на Съюза, тъй като се вижда, че зависимостта от останалия свят нараства с всеки изминал ден и ако ние не търсим общи решения бързо, ще бъдем в голяма степен от останалите континенти“, заяви министърът.

Той коментира и случаят с БДЖ и обеща, че финансовото министерство ще осигури 20 млн. лева за превозвача.

Сметките на дружеството са запорирани от вчера. Горанов обаче поиска нов график на легалните автобуси, така че да се намали конкуренцията им с държавния железопътен превозвач. Той поиска дългосрочно решаване на проблемите с железницата, но обеща осигуряването на краткосрочна помощ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!