Гордън Рамзи

Въпреки че пастата е изключително популярна по целия свят, много от нас избират метода на готвене, в който просто я дегустират на определени интервали от време, за да разберат кога е готова за ядене.

Гордън Рамзи обаче сподели своята тайна за това как да приготвим перфектната паста al dente всеки път, без да е необходимо да предполагаме кога е готова.
Рамзи казва в YouTube: „Пастата е чудесно бюджетно ястие, което да държите в шкафа си. Може лесно обаче да остане недосготвена или преварена. Ето как да ги сготвите правилно.“

Той започва с наливане на вода в голям съд „за да се гарантира, че пастата има достатъчно място за равномерно готвене“, преди да подправи водата с голяма щипка сол и да добави обилно количество масло, за да може пастата да не се слепи.

След това трябва да изчакате, докато водата започне да ври, така че водата да се движи бързо, което внимателно обръща тестените изделия в тигана.

Ако използвате по-дълги тестени изделия, като спагети, поставете първо единия край в тигана, оставяйки ги да омекнат, преди внимателно да потопите и останалите.

Задайте таймер и извадете едно тестено изделие, за да проверите дали е готово, когато времето изтече.

Когато го извадите, Гордън казва: „Всъщност можете да го усетите с пръсти, все още приятно и твърдо.

„Al dente. Просто наистина хубава и твърда отвътре. Определено не е хрупкава.“
След това отцежда пастата, след което добавя още една голяма щипка сол, малко черен пипер и супена лъжица зехтин, разбърквайки я, за да спре да слепва.

„Ето, паста al dente“, казва той. „Сготвено перфектно.“

Методът на Гордън противоречи на съветите на производителите на тестени изделия и сосове Наполина, според които добавянето на масло във вряща вода „обижда“ италианските готвачи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!