парламента, народно събрание

Днес депутатите обсъждат ветото на президента Румен Радев върху сделката за самолетите Ф-16. Споровете са доста разгорещени.

Депутатът от БСП Румен Гечев каза че самолетите ще струват на България по-скъпо отколкото на Бахрейн или Словакия.

„Знаете ли кой е подписал договора от другите страни – двата основни договора? Подписал го е началник на отдел в Агенцията за чуждестранна военна помощ. Началник на отдел, не е шефът на Агенцията, не е заместник-шефа на Агенцията. Началник на отделче е подписал с българския вицепремиер договорите“, каза Гечев.

И попита:

„Какъв междуправителствен договор. Няма го министъра на отбраната на САЩ или на финансите, или на каквото и да било. Няма заместник-министъра. Няма шеф на управление. Тука няма никой. Вие питахте ли тези хора дали имат официално пълномощно от правителството на САЩ?“

Тома Биков го репликира:

„Аз от самолети не разбирам, но разбирам от политически идеи. Това е най-глупавото вето на президента.“

Той атакува президента , че по време на служебното му правителство с премиер Огнян Герджиков, непрозрачно е избрал Грипен и е принудил Герджиков да подпише тази сделка.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че няма да подкрепят ветото на президента, но и няма да подкрепят закона. Според него, действията на президента Румен Радев са политически, проформа и популистки, защото ако е искал да блокира закона, щял да го направи на 31 юли , когато е крайният срок за плащането от българска страна.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!