Турски сондажи в териториалните води на Кипър или Гърция могат да доведат до военен конфликт. Гръцката армията е в бойна готовност, предава БНР.

Напрежението между Турция и Гърция расте. Двете страни, членки на НАТО, са в постоянен конфликт заради газовите залежи.

Гръцкото министерство на отбраната официално отрича да струпва войски на островите в близост до Турция, медиите обаче информират за маневри в района.

Турски кораб започна сондажи в региона около Кипър. Гърция се страхува,че провокацията ще продължи и в териториални й води. В този случай конфликтът е неизбежен.

Вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че Атина няма намерение да отстъпи.

„Съвсем различни неща са случен инцидент и проучване за петрол и сондажи в континенталния шелф на Гърция. Проучването не е инцидент. Това би било провокативно действие, което ние няма да допуснем. Ние имаме план да предотвратим такова действие и това ще се случи. Категорично Гърция няма да допусне сондажи в своя континентален шелф.“- коментира Ципрас в интервю за гръцката държавна телевизия.

Атина е удовлетворена от позицията на ЕС, който обеща икономически санкции срещу Анкара.

Остават по-малко от две седмици до парламентарните избори в Гърция с очакване за смяна на правителството. Но дори и в този момент на яростна предизборна кампания всички гръцки партии застанаха зад премиера Ципрас за строги санкции към Турция.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!