Гръцкият парламент ратифицира Договора от Преспа и с това поне формално сложи край на десетилетните разногласия със съседна Македония, която наскоро също одобри документа. Споразумението бе прието със 153 „за“ срещу 146 „против“ и един глас „въздържал се“. Общо 145 депутати от СИРИЗА (цялата парламентарна група), 7 независими депутати и един депутат от „Независими гърци“ гласуваха положително за разрешаването на 27-годишния спор между Македония и Гърция.

„Северна Македония, която се роди днес, ще бъде страна-приятел“, писа гръцкият премиер Алексис Ципрас на официалния си профил в „Туитър“, малко след обявяването на резултатите и зелената светлина от гръцкия парламент за Договора от Преспа. Той добави, че днес е исторически ден, днес „се пише нова страница за Балканите“.

„Следващите поколения и в двете страни дължат своята благодарност на депутатите, които със смелост положиха основите на бъдещето за мир, солидарност и хармонично съжителство между двата народа. Северна Македония, която се роди днес, ще бъде страна-приятел. Съюзник и поддръжник на Гърция в усилията й за сигурност, стабилност и общо развитие в региона“, пише гръцкият премиер.

В началото на туита си Алексис Ципрас пише, че днес Гърция защитава значителна част от своята история, културно наследство и антична гръцка история

На 17 юни 2018 г. в района на гръцката част на Преспа беше одобрен договор, слагащ край на спора за името между Гърция и Македония. Договорът бе подписан от министрите на външните работи Никола Димитров и Никос Кодзияс в присъствието на премиерите на двете страни – Зоран Заев и Алексис Ципрас. С него Македония слага окончателно край на югославския проект и променя името си на Република Северна Македония. С разрешаването на спора се премахва и една от най-големите опасности за региона, който в продължение на век и половина бе сочен като „Балканското буре с барут“.

Заев, Ципрас, анкета
на снимката: Министър-председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев

Първата част от Договора се отнася до разрешаването на различията около името и добросъседските отношения.

Втората част се отнася до увеличаването на сътрудничеството между Гърция и Македония, дипломатическите отношения, партньорството в международните и регионалните организации, икономическото сътрудничество, както и това в областта на образованието, науката, здравеопазването и полицейското партньорство и това в областта на отбраната.

Третата част от Договора засяга начина за разрешаване на споровете.

Ден преди началото на дебатите в парламента, свързани със задължителната промяна на Конституцията с внасяне на изменения – част от условията на Договора, върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини предупреди, че „Договорът от Преспа е уникална възможност за помирение и затваряне на 20-годишния спор между Скопие и Атина и тази възможност може и никога повече да не се повтори“.

На 11 януари македонският парламент прие с необходимите 2/3 мнозинство всички конституционни промени предвидени в Преспанския договор. „За“ промените гласуваха 81 народни представители. Малко по-късно гръцкият министър на отбраната и лидер на партията „Независими гърци“ Панос Каменос напусна правителството заради несъгласието му с подписания Договор от Преспа, а на 17 януари беше гласуван вот на доверие в правителството, който беше спечелен от Алексис Ципрас и неговите сподвижници.

Междувременно в Атина избухнаха протести пред гръцкия парламент на повече от 60 000 души срещу ратификацията на подписания през миналата година Договор от Преспа. В тях се стигна до сблъсъци с полицията, арестувани и ранени.

На 23 януари стартираха дебатите в гръцкия парламент по споразумението с Македония. По време на дебата за ратифицирането на Договора от Преспа присъстваха 205 от 300-те парламентаристи, включително координатори на партиите, министри от правителството и лидери на политическите партии.

Външният министър Георгиос Катругалос заяви, че „споразумението е постигнато благодарение на политическата смелост и ръководството на Алексис Ципрас и Зоран Заев, но също така и на способността за преговори на Никос Кодзиас, който е постигнал онова, което премиерът Самарас е сметнал за неразбираемо“.

Дебатите по гласуването на Договора продължиха над 38 часа.

Междувременно на икономическия форум в Давос, Швейцария, македонският премиер Зоран Заев получи подкрепа от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и еврокомисаря по разширяването в ЕС Йоханес Хан за евроинтеграцията на Македония. Двамата заявиха абсолютната си подкрепа за влизане на страната в ЕС и НАТО. След днешната ратификация на Договора от гръцка страна и с интензивния процес по провеждане на изисканите от блока реформи, пътят на Скопие вече е отворен.

Международни реакции

Веднага след ратифицирането на Договора от Преспа в гръцкия парламент, възторжените отзиви започнаха да валят. Сред първите, които честитиха, бе еврокомисарят Йоханес Хан.

Комисарят по разширяването, Йоханес Хан нарече решаването на спора за името „историческа стъпка напред“ както за страните, така и за региона и за Европа като цяло.

„Аплодирам лидерите от двете страни за тяхната смелост и визия. Този успех нямаше да се случи без ясната перспектива за членство в ЕС на наскоро преименуваната Северна Македония. Това е силата на визията на ЕС, която носи стабилност и просперитет в региона във време, когато дестабилизиращите сили растат“, пише Хан.

Той каза, че е лично удовлетворен, че пътят към Преспа започна със споразумението от Пържино през 2015 г., в което той лично е посредничил и което е позволило на страната да излезе от дълбока политическа криза.

„Оттогава страната започна дълбоки реформи и разреши споровете със своите съседи, това трябва да бъде вдъхновение за целия регион“, заключи Хан.

Еврокомисарят по финансите Пиер Московиси заяви, че днешната ратификация бележи важен етап в политическата и икономическа стабилност на Гърция, региона и Европа.

„Радвам се, че мога да приветствам днешната ратификация на договора от Преспа, която дава възможност Скопие скоро да се присъедини към НАТО и отваря нова страница в техните отношения с ЕС, така че скоро да могат да започнат преговори за присъединяване“.

Това написа в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

„Усилията, които вложихме по време на нашето Председателство и след това, да помагаме на страните от Западните Балкани, включително и на приятелите ни от Скопие, днес дават своите резултати. Ще продължим да ги подкрепяме, както и досега“, казва Борисов.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че днешната ратификация на Договора от Преспа в гръцкия парламент е чудесна вест за Европа.

„Чудесна вест за Европа и велика победа на дипломацията“, пише Маас в своя профил в Туитър.

„Отново уважение и поздравления към Ципрас и Заев за историческото им постижение и края на дългия конфликт между Гърция и Северна Македония“, написа премиерът на Алабания Еди Рама в публичното пространство.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също приветства ратифицирането на Договора от Преспа в Гърция.

„Важен принос за стабилността и просперитета на целия регион. С нетърпение очаквам бъдещата Северна Македония да стане член на НАТО“, пише той.

Партията на европейските Зелени горещо приветства ратифицирането на Договора от Преспа в Гърция и подчерта, че с това Македония е на път да стане член на ЕС и НАТО. Зелените приветстваха „смелите политики“ на Ципрас и Заев по Договора от Преспа като „огромна крачка напред за мир и стабилност на Западните Балкани“.

„Той не е нищо по-малко от исторически“, твърдят Зелените.

Те напомнят, че този успех е постигнат въпреки „мащабната руска намеса“ и „въпреки огорчените националисти от двете страни на границата“.

„ЕС трябва сега да координира усилията в подкрепа на положителното развитие. Трябва да сме наясно: бъдещето на Северна Македония е в НАТО и в ЕС и ние ще се радваме да приемем страната като член на евроатлантическото семейство“, заявиха Зелените.

Австрийският канцлер Себастиан Курц е следващият от редицата европейски политици, които поздравиха за ратификацията на Договора от Преспа.

„Днешният вот на гръцкия парламент за ратифициране на Договора за Северна Македония е наистина исторически! Споразумението е в полза на хората от двете страни и проправя пътя на Северна Македония за присъединяване към ЕС – цел, която Австрия напълно подкрепя“, пише Курц в Туитър.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск поздрави за ратифицирането на Договора от Преспа на македонски език в Туитър.

„Те имаха въображение. Те поеха риска, бяха готови да жертват собствените си интереси за общото благо. Зоран, Алексис – браво! Невъзможната мисия е изпълнена“, написа Туск в Туитър.

Чешкото правителство в понеделник ще предложи Република Северна Македония да подпише протокола за присъединяване към НАТО, съобщи чешкият външен министър Томаш Петричек. Той съобщи това в Туитър веднага след като гръцкият парламент ратифицира Договора от Преспа.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!