Десетки граждани се събраха днес пред сградата на Столичната община, за да протестират срещу презастрояването на града. Те настояват още за повече зелени площи, детски площадки, градинки и спиране на строителствата на небостъргачи. В протеста се включиха представители на над 20 граждански организации. Докато пред сградата на СО имаше демонстрация, вътре Столичният общински съвет трябваше да гласува нов устройствен план на кв. „Люлин“ – център и предложение за приватизация на общински терени в кв. „Люлин“ и в кв. „Надежда“, които в момента се ползват като паркинги, решение ще има за използването на междублоковите пространства в кв. „Хиподрума“.

На протеста беше и омбудсманът Мая Манолова, чието име се спряга като водещо за кмет на София за предстоящите избори на есен.

СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ Манолова каза:

„Гражданите бяха пределно ясни. Те са срещу презастрояването, срещу унищожаването на малкото останали зелени площи, градинки, зелени площи, междублокови пространства, срещу заграждането на паркове. Била съм на всяко едно от тези проблемни места и се познавам с инициативните комитети, стояли сме с моя екип зад техните искания, писали сме становища и препоръки.  Прави са за това да са гневни и да искат да се спрат решения на СОС, които позволяват стесняването и унищожаването зелената система на София. Аз лично бих разширила тези искания – те да важат и по отношение на следващия общински съвет”.

И добави:

„Гражданите стават все по-чувствителни, непримирими и взискателни към всяка власт, когато посяга на бъдещето на България, София и нашите деца. Да, има нужда от промяна и в правилата, по които работи Столична община, най-вече свързани с обществените обсъждания. Те се правят проформа. Правят без да се иска мнението на гражданите, без становищата им да имат  отношение към крайното решение. Хората го виждат и искат това да се промени. Крайно време е да се направи ревизия на реституция, заменки, градоустройствени решения, които ощетяват столичани откъм чист въздух и зелена среда”.

Единият от организаторите на протеста Филип Симеонов от инициативата „Слънце за децата ни” каза пред камерата ни:

„Освен небостъргачите, искаме тук да се спре приемането на нови подробни устройствени планове, защото мандатът на СОС изтича. Така че, вече не е морално да приемат важни закони и важни решения, които ще действат оттук нататък, при положение, че техният мандат изтича”.

Той добави:

„Другото, което искаме са промени за Закона за устройство на територията. Тези искания не са точно към Столичната община, те са към парламента, но така или иначе сме внесли копия към всички. В момента действащият закон има не една, а 20 вратички, да се заобикаля, да се прави във всяка градинка небостъргач. И освен това, в новите промени да се наблегне на повече междублоково пространство, градинки, зеленина.”

Друг организатор на демонстрацията е Гергана Пирозова от инициативата „Да спасим Борисова градина”. Специално за ДЕБАТИ.БГ тя каза:

„Оказа се, че Борисовата градина е почти частна. Този устройствен план предлага такива регулации на Борисовата градина и такива смени на предназначения. В услуга на частните интереси, съдбата на Борисова градина върви по стъпките на Южния парк, но дори е по-страшно, защото там са най-апетитните имоти. Има изумителни неща, които госпожа Фандъкова, като кмет и възложител на този подробен устройствен план, присъстваше на първото обществено обсъждане. Тя изведнъж се оказа адски изненадана, че те ни представят ПУП, в който има 36 неустановени собствености, неустановени частни имоти. Тя беше ужасно изненадана. Нали разбирате, че тя като възложител на този устройствен план, е съгласувала всичко. 14 години тази жена не е спазила наредбите на Столичния общински съвет всички имоти в Борисова градина да се актуват като публична. Не само не го е направила, тя се направи на изненадана”.

И добави:

„Страшни са нещата, които предстоят. Борисовата градина в момента е в най-големия капан. Ако това нещо тръгне да минава, ако не бъде спрян този ПУП, предстои огромно заграбване. Това вече е заграбено по един или друг начин. Единственият начин да започнат да строят, е да имат устройствен план. Ето, правят им устройствен план, за да могат да струят. Борисовата градина трябва да е публична. Никакви частни имоти, в името на обществените интереси. Цялата градина трябва да е парк, никакви неща, които позволяват застрояване. Това са много страшни капани, които са заложени. Трябва да се противодейства.”

Протестиращите настояват настоящият Столичен общински съвет да не приема нов устройствен правилник, тъй като мандатът му е почти изтекъл.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!