Мариупол
На снимката: Мариупол от въздуха

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Украйна е „предложила всички варианти“ на Русия за размяна на граждани на Мариупол срещу руски войници и очаква отговора на Москва, съобщава агенция Ройтерс.

По-рано той предложи пленени руски войници да бъдат разменени за попаднали в капан цивилни граждани. В отговор на твърдението на Кремъл, че неговите сили са „освободили“ пристанищния град, той заяви, че Русия контролира по-голямата част от Мариупол, но украинските сили остават в част от него.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко каза, че около 200 души чакат да се евакуират от града, но от средата на следобеда не са пристигнали автобуси. По думите му в сряда са били евакуирани около 80 души.

Той заяви, че в обсадения град остават около 100 000 души. Според него е трудно да се изчисли колко цивилни има в стоманодобивния завод „Азовстал“, където се задържа последната група украински бойци, но определя броя им между 300 и 1000.

Няма вероятност за евакуация на цивилни от завода днес, добавя той.

Припомняме, че по-рано днес руският президент Владимир Путин нареди на войските си да затворят завода, така че „дори муха да не може да избяга“ и ги призова да се въздържат от щурм на стоманодобивния завод „Азовстал“.

Той поздрави министъра на отбраната Сергей Шойгу за това, че е поел контрола над Мариупол, въпреки че бойците продължават да се съпротивляват на продължаващото вече седмици руско настъпление, в резултат на което голяма част от града е разрушена. Путин също така твърди, че Мариупол, който е почти напълно разрушен от руския обстрел, е „освободен“ от Москва.

„Каквито и изявления да се правят, градът е и си остава украински град“, казва Бойченко.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук