Групата на държавите против корупцията на Съвета на Европа (GRECO) предупреди за рисковете от нарастваща корупция поради пандемията с COVID-19 и апелира към държавите за максимална прозрачност.

GRECO огласи насоки за 50-те държави на Съвета на Европа за предотвратяване на корупцията в контекста на здравната криза, причинена от пандемията с новия коронавирус.

Изригването на епидемията с коронавируса увеличава рисковете от корупция, а здравният сектор е особено уязвим поради необходимостта от спешни поръчки за медицински консумативи, опростени правила за обществени поръчки, пренаселените болници и претоварения медицински персонал, съобщава GRECO.

Президентът на GRECO Марин Мърчела заяви, че ПОРАДИ пандемията „предвид концентрацията на власт, премахването на определени права и свободи и влагането на големи суми пари в икономиката за преодоляване на кризата не трябва да подценява рисковете от нарастваща корупция“.

Корупционните практики могат да засегнат всички публични и частни сектори и могат да се проявят под формата на подкуп в секторите на здравеопазването, конфликт на интереси и лобиране при изследване и разработване на нови продукти, комерсиализация на медицински продукти и измами, свързани с COVID-19, т.е. реклама на фалшиви лекарства, се казва в изявлението.

Поради това GRECO апелира до властите на всички нива за максимална прозрачност и комуникация при вземането на решения.

GRECO е създадена през 1999 г. за укрепване на капацитета на държавите-членки в борбата с корупцията, която включва 47 държави-членки на Съвета на Европа, както и Беларус, Казахстан и САЩ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!