Гренландският депутат Пеле Броберг от партията „Налерак“ призова да бъде разгледано предложението на американския президент Доналд Тръмп за купуването на острова, който е най-големият в света. Мнението му бе публикувано на сайта на партията. Той смята, че жителите на острова трябва внимателно да обсъдят идеята на Тръмп, защото това ще позволи на Гренландия да получи независимост от Дания.

Броберг заяви, че Дания заобикаля документа на ООН от 1953 г. за ликвидиране на колониите. По думите му навремето Гренландия е отказвала да влиза в Евросъюза, а сега е дошло време да се откаже от контрола на Дания.

Политикът добави, че сега САЩ фактически гарантират сигурността на Гренландия, която се защитава от тях, а не от Дания. Става дума за ВВС-базата на САЩ на полуостров Туле, която е най-северната от всички американски бази. Броберг все пак се надява, че САЩ ще помогнат на Гренландия да постигне независимост.

„Заради разрешението да имат бази в Гренландия те ще ни подкрепят с четири милиарда крони (около $600 млн)“, заявил Броберг цитиран от РИА „Новости“.

Наскоро Тръмп заяви, че разглежда възможността да закупи Гренландия, която е част от Дания с права на широка автономия. По-късно Тръмп сам призна пред журналисти, че се интересувал от този въпрос по „стратегически съображения“.

На свой ред в Гренландия заявиха, че островът не се продава, а в Дания изразиха надежда, че Тръмп се пошегувал и окачествиха идеята като абсурдна. След това Тръмп отмени планираното си посещение в Копенхаген.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!