Грета Тунберг
На снимката: Грета Тунберг. Снимка: Reuters/Facebook

По данни на полицията активистката за климата Грета Тунберг е била задържана заедно с група активисти във вторник по време на протестите срещу разрушаването на въглищното селище Люцерат в Германия, предаде „Ройтерс“.

Говорител на полицейското подразделение в региона заяви, че все още не е ясно какво ще се случи с Тунберг, която се присъедини към протестиращите на мястото миналата седмица, за да протестира срещу разширяването на мината, собственост на енергийния гигант RWE.

Полицията за борба с безредиците отстрани активистите от сградите в селото, като до миналия уикенд останаха само няколко души по дърветата и в един подземен тунел. Протестиращите, сред които и Тунберг, останаха на мястото, организирайки седяща стачка до вторник.

Тунберг е задържана по време на протест в откритата въгледобивна мина Гарцвайлер 2, на около 9 км от Люцерат, където седи с група протестиращи близо до ръба на мината.

Тунберг, е била видяна да седи сам в голям полицейски автобус, след като е бил задържана, заяви свидетел на „Ройтерс“.

„Ще използваме сила, за да ви заведем на проверка на самоличността, така че моля, съдействайте“, казал полицай на групата, според кадрите на „Ройтерс“.

„Грета Тунберг беше част от групата активисти, които се втурнаха към перваза. След това обаче тя беше спряна и изведена от нас заедно с тази група извън зоната на непосредствена опасност, за да установим самоличността им“, заяви говорител на полицията в Аахен, като добави, че един от активистите е скочил в мината.

Все още не е ясно какво ще се случи с Тунберг или с групата, с която е била задържана, нито дали активистът, който е скочил в мината, е бил ранен, каза говорителят.

Тунберг е била отнесена от трима полицаи и държана за едната ръка на място по-далеч от ръба на мината, където преди това е седяла с групата.

След това тя е била ескортирана обратно към полицейските микробуси.

Шведската активистка за климата се обърна към около 6 000 протестиращи, които в събота тръгнаха към Луцерат, като нарече разширяването на мината „предателство към настоящите и бъдещите поколения“.

„Германия е един от най-големите замърсители в света и трябва да бъде държана отговорна“, каза тя.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук