Активисти на „Грийнпийс

Активисти на международната организация „Грийнпийс“ започнаха тази сутрин акция в Топлоелектрическата централа „Марица 3“ в Димитровград, видя репортер на БТА. На място са защитници на природата от девет страни. Те искат затваряне на централата на въглища.

Шестима алпинисти са покачени на охладителната кула на централата в момента и са с намерение да изрисуват надпис с послание за по-чист въздух. Други са с плакати пред предприятието. Енергийната система на страната може да функционира и без тази централа, смятат участниците в акцията.

Сезираме полицията и прокуратурата за действията на „Грийнпийс“, съобщи пред журналисти юристът на дружеството Юлиян Семерджиев. По думите му вчера привечер тецът е започнал подготовка за пускане на производството на електрическа енергия. В ранните часове на днешния ден охраната е забелязала хора на територията на централата. Заради опасността за тях разпалването на инсталациите е било прекратено в 2:00 часа след полунощ.

„Грийнпийс" с акция срещу замърсяването на въздуха
Снимка: БТА

Към 9:00 ч. пред теца вече имаше няколко полицейски патрулни коли.

За последно Димитровград беше обгазен със серен диоксид на 11 октомври т.г., когато Автоматичната измервателна станция „Раковски“ отчете стойности над пределната средночасова норма. Тогава обаче тецът не работеше и от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково посочиха, че причината вероятно е преносът на въздушни маси от енергийния комплекс „Марица Изток“.

Миналата година ТЕЦ „Марица 3“ бе временно спирана на няколко пъти, а проблемът влезе и в съда. Работниците от дружеството бяха и на протестен поход в София заради затварянето. Централата бе проверявана и от Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Държавната агенция „Национална сигурност“.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук