Германските социалдемократи дадоха неделно, макар и с половин уста, мандат на лидера си Мартин Шулц за вече същностни преговори за коалиция с консерваторите на Ангела Меркел.

362 делегати на вчерашния извънреден конгрес гласуваха „за“ нов управленски съюз, против бяха 279. Сред противниците бяха младежките организации на ГСДП, отделни авторитетни регионални лидери и структури, както и по-ляво настроени партийни функционери. Но дори и подкрепящите поредното събиране на Шулц с Меркел във властта имат толкова много условия и изисквания към преговарящия свой отбор, за да сложат окончателно подписа си под ново споразумение, че в крайна сметка управленската коалиция продължава да изглежда мираж.

Близо 60 са исканията на подкрепящите евентуално ново управление заедно с Меркел, които трябва да бъдат включени и приети от двете страни в предварителното коалиционно споразумение с консерваторите.

Огромен и много неприемлив за ХДС/ХСС е натискът за близо 46 милиарда евро допълнителни разходи за социални помощи. Социалдемократите искат още намаляване на данъци, нова политика за мигрантите и подкрепа за задълбочаване на европейската интеграция.

Сериозен е натискът за отмяна на т.нар. данък солидарност, въведен през 1990 г. за финансиране на възстановяването на бившата ГДР от комунизма, мярка, от която се очаква ефект от около 10 млрд. евро годишно, които да останат у гражданите. Съответно на собствената си партийна платформа социалдемократите искат още инвестиране до 2021 г. на близо 6 млрд. евро в образование, изследвания и цифровизация, поддържане на балансиран бюджет без трупане на нов дълг.

За мигрантите се изисква нова програма, за чиято цел да бъде създадена специална комисия от експерти за оценка на способността на Германия да интегрира мигрантите и да докладва пред Бундестага. Специален акцент се поставя върху изясняването на причините за миграция, а не върху самите мигранти при едновременно гарантиране на ограничаването на миграцията към Германия и Европа – мярка срещу риск от повторение на бежанската вълна от 2015 г. към Германия.Иска се конкретно и въвеждане на квота от 1000 души мигранти на месец, на които да бъде позволено да се присъединят към семействата си, които вече живеят в Германия със статут на бежанци.

Категорични и твърди условия се поставят и свързано с енергетиката и екологията.Коалиционното споразумение, според очакванията на ГСДП, трябва да си постави категорична цел към 2030 г. делът на възобновяемите енергоизточници да достигне 65%. Както и да бъде приет закон, задължаващ да се изпълни намаляването на въглеродните емисии с 55% пак дотогава.

Социалдемократите очакват твърда подкрепа без компромиси и отстъпки за европейска система за предоставяне на убежище, която справедливо ги преразпределя в различните държави.

В преговорите оттук насетне с Меркел подкрепящите Шулц очакват от него и много решителна позиция за това Германия да отстоява засилване на европейския парламент и на финансирането на ЕС. Второто означава Германия бъде готова да увеличи вноската си в бюджета на съюза.

Има още много натежаващо леви искания за задължително включване още в предварителното споразумение с консерваторите. За да се произнесе окончателно партията „за“ новия съюз с блока на Меркел, подробното коалиционно споразумение трябва вгради десетки отричани от консерваторите програми и мерки, след което документът да бъде гласуван от всички 440 000 членове на партията.

Стигне ли се до провал в новия преговорен процес, Германия с голяма доза сигурност ще трябва да върви към нови избори, чийто резултат е изключително труден за прогнозиране. Като в същото време едно изглежда сигурно, според всички анализатори: че и двамата лидери, и Меркел, и Шулц тогава ще са в още по-слаби национални политически-, както и вътрешнопартийни-лидерски позиции. А крайните и популистките партии ще получат нова сила.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!