Джереми Корбин

Най-богатите хора във Великобритания са готови да напуснат страната незабавно, ако Джеръми Корбин стане премиер, опасявайки се от евентуална промяна в данъчната политика, контрол на капитала и натиск върху частните училища, съобщава „Гардиън“.

Адвокати и счетоводители на най-богатите семейства на Великобритания твърдят, че са „затрупани“ от обаждания от милиардери и милионери, които търсят помощ и съвет относно избора на държава за преселване и прехвърляне на богатствата си в офшорни сметки, посочва изданието.

В същото време те прехвърлят капитали в чужбина и сключват договори за наследство със своите деца, за да избегнат обещанието на Лейбъристката партия за облагане с данък на наследство на стойност над 125 000 британски лири.

Според анализатори, потенциалното правителство на Корбин представлява по-голяма заплаха за богатството и стандарта на живот на един процент от най-богатите.

Джефри Тод, партньор в адвокатската кантора „Бъд Хетфийлд“, каза пред вестника, че много от клиентите му вече са подготвили план за преместване на богатството извън страната в рамките на минути, ако Корбин бъде избран за министър-председател.

„Много заможни хора се притесняват, че ще трябва да платят много по-висок данък върху богатството си и вече са готови за възможността Корбин да състави правителство. Прехвърлянето на богатството вече е обмислено – в много случаи липсва само подпис на документа“, подчертава Тод.

Доминик Самюелсън, главен изпълнителен директор на „Камдън Уелт“, който съветва повече от 3500 богати семейства, заяви: „Лейбъристко правителство на Корбин е много по-голяма заплаха за тбогатите, техния бизнес и тяхното богатство от Брекзит.“

Министърът на финансите в сянка Клайв Люис отива по-далеч от лидера на лейбъристите, като каза неотдавна за BBC: „Милиардерите не трябва да съществуват. Пародия е, че на тази планета има хора, живеещи с по-малко от долар на ден“.

„Има хора, когато влизам в парламента, които спят по улиците на тази страна – шестата най-богата на този свят“, допълни той и определи частните училища като „двигатели на неравенството“.

Корбин не е посочил точно как би ударил към богатите, но манифестът на лейбъристите за 2017 г. обеща да наложи данъчна ставка от 45% за тези, които печелят повече от 80 000 британски лири и 50% ставка за тези с над 123 000 паунда. В момента най-високата ставка на данъка върху дохода е 45% за тези, които печелят повече от 150 000 паунда.

Има и планове за увеличаване на ставката на корпоративния данък до 26%, спрямо сегашната ставка от 19%.

Плановете на Корбин за правата на работниците, с идеи, които включват четиридневна работна седмица и дават на служителите 10% от акциите на големите фирми, също са от значение за заможните.

Питър Харгрийвс, който оценява богатството си на 3 милиарда британски лири и е съосновател на борсовия посредник „Hargreaves Lansdown“, предупреди, че плановете на Корбин ще бъдат „самоцелни и ще доведат страната до много по-лошо състояние”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!