Лидерът на опозицията във Венецуела по време на митинг със свои привърженици, 14.03.2019

Хуан Гуайдо, лидерът на опозицията във Венецуела беше посрещнат като рок звезда на митинг в Каракас, където заяви, че Русия и Китай не подкрепят президента Николас Мадуро. Повечето западни страни, включително Съединените щати, признаха Гуайдо за легитимен държавен глава на Венецуела, но Русия и Китай изразиха подкрепа за Мадуро.

Пред поддръжниците си Гуайдо заяви, че Пекин и Москва просто следват бизнес интересите си в страната, предава „Ройтерс“.

През последното десетилетие Китай е отпуснал на Венецуела повече от 50 млрд. долара по схемата „петрол срещу заем“, осигурявайки енергийни доставки за своята бързо развиващата се икономика. Москва пък е подписала договорености  за смесени предприятия за добив на нефт, на стойност милиарди долари.

Гуайдо се появи публично и показа, че не се крие, предизвиквайки Мадуро, след като не се съобрази със забраната за пътуване, издадена от съда по искане на съперника си. Гуайдо напусна Венецуела и направи  обиколка на региона, за да събере подкрепа срещу Мадуро и за да намери начин да внесе във Венецуела събраните храни и други помощи.

Лидерът на опозицията във Венецуела изрази опасения за собствената си сигурност и за тази на семейството си. В четвъртък той призова въоръжените сили да поставят на първо място сигурността на страната. Повечето от висшите военни на Венецуела нподкрепят Мадуро и мнозина смятат, че военната подкрепа е ключът управляващото правителство да остане на власт. Венецуела постепено преодолява прекъсвания в електрозахранването, недостига на храни и инфлацията. Мадуро обвинява САЩ и наложените санкции за икономическите проблеми на страната.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!