Антониу Гутериш
На снимката: Антониу Гутериш

Пандемията от COVID-19 не е последната за човечеството, необходимо е да се подготвим за следващата, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в Twitter.

„COVID-19 няма да е последната пандемия, с която човечеството ще се сблъска. Докато се борим с тази здравна криза, трябва да се подготвим за следващата. В Международния ден на готовността за епидемии нека обърнем внимание на този проблем и да подчертаем инвестициите, които той изисква“, пише Гутериш.

 

Пандемията е широкомащабна епидемия, която може да засегне цяла държава, няколко съседни държави и континенти. Тя се характеризира с много голям брой засегнати хора (до няколко милиона) и голяма продължителност (от една година до десетки години).

Някои пандемии с най-опустошителни последици имат специфични имена: например Юстиниановата чума (VI в., по времето на император Юстиниан I), чумната пандемия от XIV в. – Черната смърт, грипната пандемия от XX в. – Испанската чума.

На днешният 27 декември в целия свят се отбелязва Международният ден на готовност за епидемии. Общото събрание на ООН го обяви за такъв през ноември 2020 г.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук