Венецуела, Хуан Гуайдо, Николас Мадуро, хуманитарна помощ, концерт
на снимката: Хуан Гуайдо

Лидерът на oпозицията във Венецуела преговаря със синдикатите за масова антиправителствена стачка, пише списание „Тайм”.

Хуан Гуайдо иска държавните работници да излязат на протест, като блокират обществения сектор и притиснат президента Николас Мадуро да напусне поста.

Идеята на Гуайдо е стачката да бъде в допълнение към триумфалното му завръщане във Венецуела, след близо 2 седмици в чужбина.

Въпреки, че плашеха опозиционерът с арест, властите не го спряха и той премина безпрепятствено през паспортния контрол на летището в Каракас.

По-късно, на митинг, организиран от опозицията, Хуан Гуайдо се присмя на президента Николас Мадуро заради лесното завръщане.

„Някой не последва твоите заповеди!“, каза Гуайдо пред ликуващата тълпа.

Изборът на Хуан Гуайдо да призове държавните служители към стачка не е случаен.

Управляващите често притискат хората, които са зависими от тях, демонстративно да показват подкрепата си за Николас Мадуро.

Гуайдо ги призова да не се поддават на натиска и да се опълчат на управляващите.

Досега правителството не е коментирало завръщането на Хуан Гуайдо, което е необичайно, защото действията му обикновено биват критикувани незабавно.

Съединените щати и няколко други държави предупредиха властите да не задържат Хуан Гуайдо, ако не искат да утежнят собственото си положение.

Повече от 50 държави смятат председателя на парламента Хуан Гуайдо за легитимния лидер на Венецуела, защото оспорват легитимността на изборите, на които Николас Мадуро беше преизбран.

Докато беше в чужбина, лидерът на опозицията посети Аржентина, Бразилия, Еквадор и Парагвай, за да обсъди евентуално преходно правителство във Венецуела и провеждането на нови президентски избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!