Няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков за преизчисляването на пенсиите и за причините някои от пенсионерите да бъдат ощетени, както и какъв е механизмът за компенсиране.

„Създаденото напрежение, не е само от това, че са получили с няколко лева по-ниско плащане, а и за това, че при преизчисляване на пенсиите им, подходът е несправедлив, без да се отчита индивидуалният принос към осигурителната система. И аз няма как да разсея това усещане, защото последствията от тези решения, включително и увеличаването на минималната пенсия с 23.3% и достигането й до 370 лева доведоха до това над половината пенсионери в България да получават минималната пенсия“, заяви Гьоков.

По думите над един милион пенсионери са били ощетени. Те могат да бъдат разделени в четири групи.

Сред тях са 668 100 пенсионери с пенсия за осигурителен стаж и възраст в размер между 370 до около 600 лв. Намаление има и при 206 300 лица, получаващи инвалидна пенсия, като за половината от тях намалението е под 1 лев, тъй като те получават инвалидна пенсия в намален размер. Останалите хора с намалена сума са с пенсия, несвързана с трудова дейност, социална пенсия за старост и др.

Взето е решение разликите  да бъдат изплатени през февруари. Така пенсия плюс добавка ще е равна на декемврийската сума. Така ще е до лятото.

„Считано от 1 юли е планирано редовно осъвременяване на пенсиите по чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване и на база на предварително отчетна информация, пенсиите следва да бъдат увеличени с минимум 6,1%“, обясни той.

Очаквайте подробности!

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!