Гюнер Тахир
Гюнер Тахир Снимка: БНТ

Причините, поради които се стигна до оставката на Мустафа Карадайъ, до някаква степен се припокриват с тези на Лютви Местан. Това каза пред БНР Гюнер Тахир, един от основателите и бивш член на ДПС. Той прогнозира, че Карадайъ няма да проговори и да каже защо е бил принуден да подаде оставката си.

„Така се случва, когато си наемник. А и Местан, и Карадайъ бяха наемници и те много добре знаеха, че не са естествени лидери на ДПС, а Ахмед Доган ги посочва, за да обслужват него и неговите интереси“, коментира той.

Тахир разказа, че в началото на 90-те години, когато са основавали ДПС, на заседание на Централното ръководство на партията Доган им е казвал, че „след известно време тази партия ще си изиграе основната роля и ще престане да съществува, тъй като няма да има необходимост от такава политическа партия“:

„Мисля, че е дошъл такъв момент! Доган ни казваше, че той е създал тази партия и той ще я закрие“, посочи той.

Според него това, че почетният председател Ахмед Доган застава начело на ДПС до провеждането на Национална конференция, означава, че или все още няма готова формула за преформатиране и ребрандиране на партията и ще я предаде в ръцете на онези, които са го създали него и ДПС, или ще я закрие.

„За 34 години Доган не е поставил пред управляващите нито един основен проблем на своите избиратели, съответно и не е решил нито един такъв. Това е изгодно и за левите, и десните партии в България“, изтъкна той.

Гюнер Тахир изказа предположение, че и заместникът на Карадайъ – Ахмед Ахмедов – „също е пътник“.

Още актуални коментари – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук