хакери

Хакери са проникнали в системата на Министерството на финансите на САЩ и на Националната администрация за телекомуникации и информация и откраднали данни, съобщи Ройтерс.

Според източниците на агенцията, зад атаката стои хакерска група, подкрепена от чуждо правителство.  „Вашингтон пост“ на свой ред съобщи, че хакерската група „Cozy Bear“, за която се твърди, че е свързана с руското правителство, вероятно стои зад хакерските атаки. Изданието не представи никакви доказателства за твърденията си.

Късно в неделя базираната в Тексас АйТи компания „СолърУиндс“ (SolarWinds) съобщи, че неин софтуерен ъпдейт, пуснат през март и юни т.г., може да е бил тайно подправен. „СолърУиндс“ не каза, че хакването на министерството на финансите е станало чрез тях, но двама души, запознати с разследването, заявиха, че компанията е каналът, през който са проникнали хакерите.

Заради инцидента в Белия дом се проведе заседание на Съвета за национална сигурност.

В същото време посолството на Русия в САЩ заяви, че опитите на американски медии да обвинят руски хакери, финансирани от държавата за скорошните атаки срещу американски правителствени органи са неоснователни.

„Обърнахме внимание на поредните неоснователни опити на някои американски медии да обвиняват Русия за хакерски атаки срещу правителствени органи на САЩ. Декларираме отговорно: злонамерените действия в информационното пространство противоречат на принципите на руската външна политика, националните интереси и разбирането ни за междудържавните отношения. Русия не извършва зловредни операции в кибер пространството“, се казва в изявлението на руското посолство в САЩ.

Посолството добави, че Русия активно насърчава двустранни и многостранни споразумения за киберсигурност, но много от нейните предложения за конструктивен и равнопоставен диалог със САЩ остават без отговор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук