хакери

Хакери източили 100 хиляди лева от сметка на пловдивски бизнесмен. Това съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.Проникването е извършено от чужбина, изяснява се по какъв начин престъпниците са се сдобили с IP адреса на жертвата. Извършителите са разкрити, разследването продължава.

Като обвиняеми са привлечени трима мъже – на 43, 54 и на 49 г. Според властите на 26 октомври в съучастие, като съизвършители, са осъществили неправомерен достъп до компютърната система на управител на търговско дружество, и използвали платежен инструмент.

Подробности по случая бяха изнесени на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура-Пловдив и ОД на МВР.

В него участваха Галин Гавраилов, заместник-окръжен прокурор, Владимир Вълев, наблюдаващ прокурор, и комисар Славчо Алексиев, началник на отдел „Икономическа полиция“ към ОД на МВР-Пловдив, съобщиха от обвинението.

По делото е установено, че чрез проникване в компютърната система на пострадалия бизнесмен било блокирано „токен“ устройство, осигуряващо сигурни плащания в интернет.

Парите били приведени на трети лица – получатели, които ги предали на обвиняемите. Установено е, че обект на посегателството са повече от 100 000 лева.

„Един превод към Германия, 2 превода към физическо и юридическо лице в гр. Шумен, и един превод към неговата лична сметка. От фирмената банкова сметка към неговата лична сметка“, каза Славчо Алексиев, началник отдел Икономическа полиция – Пловдив.

Българският наказателен закон предвижда от 2 до 8 години лишаване от свобода“, каза Владимир Вълев, наблюдаващ прокурор Окръжна прокуратура – Пловдив.

Двама от участниците в схемата са с парични гаранции от 5 хиляди лева. Наложена им е мярка за процесуална принуда „Забрана за напускане пределите на страната“.

Днес ще бъде гледана мярката за неотклонение на организатора на групата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук