Кой хакна избирателните списъци на Кралството? Снимка: pixabay

Избирателната комисия на Великобритания обяви, че неустановени „враждебни субекти“ са получили достъп до копия от изборните списъци на Обединеното кралство. Хакерите са проникнали и в системите за управление на Комисията. Бивши британски разузнавачи веднага заподозряха Русия в пъкленото дело, съобщава БиБиСи.

Главният изпълнителен директор на Избирателната комисия Шон Макнийли заяви, че е известно до какви изборни документи са се докопали хакерите, но засега е неизвестно дали са успели да ги декриптират.

Според представители на Комисията информацията, която престъпниците са търсели, са имена и адреси на британски граждани, гласували на изборите от 2014 до 2022 г. насам. По първи оценки регистрите всяка година съдържат данните за около 40 милиона души.

Хакната е и електронната поща на Избирателната комисия. Служители в нея заявиха, че всяка конфиденциална информация от пощата, например банкови документи, може да се окаже в опасност.

В свое заявление Комисията се извини на избирателите. Но успокои: „По наша оценка информацията, засегната от този взлом, не представлява риск за отделни лица.“

Лондонското издание „Дейли телеграф“ веднага съобщи, че британските спецслужби са открили в хакерската атака руска следа. Намерени били и следи от „програма-помощник“, която блокира достъпа на ползвателите до файловете им и иска откуп за връщане на контрола върху системата.

Бивши британски шпиони заявили пред „Дейли телеграф“, че ако трябва да се направи списък кои са възможните хакери, трябва да е започне от Русия. Номер 2, но с доста по-малка вероятност, са китайците.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук