Принц Хари и Меган Маркъл
на снимката: Принц Хари и Меган Маркъл

Принц Хари и Меган вече няма да използват кралските си титли и няма да получават публични средства за кралски задължения, заяви Бъкингамският дворец. Херцогът и херцогинята на Съсекс също заявиха, че възнамеряват да върнат 2,4 милиона паунда пари на данъкоплатците за ремонта на Фрогмор котидж, който ще остане семейният им дом във Великобритания. Двойката също вече няма да представлява официално кралицата.

Новото споразумение ще влезе в сила през пролетта на тази година. То беше сключено, след като двамата по-рано този месец заявиха, че искат да се откажат от това да са старши кралски особи.

В изявление на кралицата се казва, че след „многомесечни разговори и по-скорошни дискусии“ тя е „доволна, че заедно намерихме конструктивен и подкрепящ път напред за моя внук и неговото семейство“.

„Хари, Меган и Арчи винаги ще бъдат много обичани членове на моето семейство. Признавам предизвикателствата, които са изпитали в резултат на интензивния контрол през последните две години и подкрепям желанието им за по-независим живот. Искам да им благодаря за цялата им всеотдайна работа в цялата страна, за благото на обществото и съм особено горда от това как Меган толкова бързо се превърна в част от семейството. Надеждата на цялото ми семейство е, че днешното споразумение им позволява да започнат да изграждат щастлив и спокоен нов живот“ – пише кралицата.

Скоро след като Хари и Меган обявиха решението си за независимост, плъзнаха слехове, че принцът е влошил отношенията си със своя по-голям брат Уилиям, но те бяха опровергани и от двамата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!