По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, на 11 септември на официално посещение в София пристигна министърът на външните работи и европейските въпроси на република Хърватия Гордан Гърлич-Радман. Това е първото официално посещение в България на чуждестранен външен министър след формирането на новото българско правителство.

Сътрудничеството между България и Хърватия в рамките на ЕС и НАТО, присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), войната в Украйна и други важни теми от международния дневен ред бяха сред акцентите по време на срещата между двамата министри.

В програмата на посещението се предвижда и пленарна сесия между делегациите им. След края на сесията министрите направиха съвместно изявление за медиите. Мария Габриел и Гордан Гърлич Радман посетиха и столичното 102-ро ОУ с преподаване на хърватски език.

Мария Габриел: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген

България е изпълнила всички технически критерии за Шенген. Ние също очакваме подкрепата на нашите европейски партньори до края на тази година. Това заяви вицепремиерът Мария Габриел по време на съвместна пресконференция с хърватския външен министър.

Тази визита е знакова, заяви Габриел. Това говори за нашето общо желание да постигнем по-голяма координация на позициите на България и Хърватия по ключови теми от регионалния дневен ред.

Хърватия е примерът в региона. Да покажем, че целият ЕС може само да спечели, ако България е част от споделеното пространство Шенген – в момента това е най-важното. Ако България и Румъния бъдат приети в Шенген, това ще донесе много повече улеснения.

„Има две държави, които все още продължават да имат въпроси, на които ние трябва да дадем отговори. Една от тях Нидерландия. По отношение на Австрия – би искала да види на европейско ниво дебат за слабостите на европейското пространство. Трябва да продължат разговорите и за борбата с нелегалната имиграция“, каза Габриел.

От своя страна Радман благодари за поканата и гостоприемството.

„Хърватия и България са свързани от 100 годишна история. По множество въпроси имаме сходни интереси в съюзите, в които членуваме заедно“, каза той.

„Важен компонент от нашето сътрудничество е подсигуряването на външните граници и България ще има истинска подкрепа от нас за Шенген“, добави Радман.

„Трябва да направим всичко, така че членството в ЕС да стане толкова привлекателно, колкото трябва, така че реформите да бъдат проведени. Разширяването трябва да бъде основано на изпълнение на критериите“, отбеляза хърватският външен министър.

Той сподели, че заедно с Габриел са обърнали внимание на въпросите, засягащи Босна и Херцеговина и реформите на изборния закон в тази страна. Радман изрази надежда преговорите с БиХ да започнат скоро и всички политически фактори да работят за това.

Само промяната на конституцията от страна на Северна Македония ще даде възможност за по-нататъшни преговори с ЕС. Хърватия подкрепя изпълнението на френското предложение,  заяви още министърът на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Гордан Гърлич Радман.

Радев: Сътрудничеството на България и Хърватия има ключово значение за стабилността и сигурността на Балканите

Като държави членки на ЕС и НАТО България и Хърватия споделят обща отговорност за укрепването на сигурността и стабилността на Балканите. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и министърът на външните и европейските работи на Хърватия , които проведоха среща днес на „Дондуков“ 2.

Двамата изразиха задоволство от приятелските двустранни отношения между България и Хърватия, базирани на близките исторически и културни връзки, формирани векове назад. През последните три години търговският обмен между двете страни се удвои и има потенциал за последващо задълбочаване на икономическото партньорство в сфери от взаимен интерес, заяви президентът Радев. Откриването на директна самолетна линия между София и Загреб би допринесла за засилване на контактите между гражданите и бизнеса на двете страни, беше отбелязано по време на срещата.

Румен Радев и Гордан Гърлич Радман откроиха доброто партньорство на България и Хърватия както в рамките на ЕС и НАТО, така и по линия на инициативата „Три морета“, а обща цел за двете страни се явява пълноправното членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Гордан Гърлич Радман изрази подкрепата на Хърватия за приемането на България в Шенген, което би допринесло за борбата с нелегалната миграция в Югоизточна Европа.

Президентът Румен Радев и министър Гордан Гърлич Радман потвърдиха подкрепата за европейската интеграция на Западните Балкани.

В рамките на визитата на хърватския министър у нас са предвидени срещи с министър-председателя Николай Денков и с председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук