Косово, армия
на снимката: президентът на Косово Хашим Тачи

Лидерът на Косово Хашим Тачи може да обяви оставката си след повдигнатите срещу него обвинения от Специалния съд за военни престъпления и убийства на 100 души, съобщава Радио-телевизия Сърбия.

Тази вечер лидерът на Косово ще направи изявление, в което или ще обяви оставката си, или ще коментира бъдещите си планове във връзка с повдигнатите срещу него обвинения, предаде РТС.

Обръщението на Тачи бе планирано за снощи, когато бе националният празник Видовден, свързан с битката на Косово поле през 1389 г., който се празнува в Сърбия.

В последния момент обаче изявлението бе отложено, въз основа на което редица наблюдатели стигат до заключението, че наистина ще има оставка и затова Тачи не е искал да направи такова изявление по време на националния сръбски празник.

 

Хашим Тачи бе обвинен във военни престъпления

Специалната прокуратура за Косово подозира Хашим Тачи и бившия председател на парламента Кадри Весели в извършване на военни престъпления. Според съда съответното обвинение е изпратено до Специалния съд за Косово на 24 април.

В него се казва, че Тачи и редица други лица са заподозрени в извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството по 10 точки, между които убийства, отвличания, тормоз и изтезания.

Твърди се, че бившите бойци от освободителната армия на Косово, Тачи и Весели, са отговорни за убийството на близо 100 души, включително косовски албанци, сърби и други етнически групи.

Прокуратурата подчертава, че Тачи и Весели многократно са се опитвали да се намесят в работата на Специалната прокуратура за Косово.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук