Хайко Маас, министър
на снимката: Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас

РС Македония не трябва да продължава с езика на омразата, тя трябва стриктно да спазва поетите в Договора за приятелство с България ангажименти и да не забравя добросъседството, което е важен критерий, ако иска да се присъедини към ЕС.

Това заяви външният министър Екатерина Захариева на съвместна видеоконференция с участието на външните министри на Германия и РС Македония Хайко Маас и Буяр Османи.

В изказването си министър Захариева подчерта, че „страните от Западните Балкани трябва да поемат своята отговорност и да извършат реформи, ако желаят да се присъединят към Европейския съюз. Не е добре за ЕС да бъдат привнесени проблеми отвън. Стриктното изпълнение на поетите ангажименти е задължително“.

Тя още веднъж призова РС Македония да използва шанса, който има, че в момента начело на ЕС е Германия, страна, която подкрепя разширяването.

Германският външен министър посочи, че се работи много упорито по консултации, свързани със следващите стъпки в процеса на разширяване и за това да бъдат реализирани скоро, с останалите членки на ЕС, част от които е България.

„Затова е необходимо да бъде постигнато разбирателство с България. А това изисква интересите на България да намерят разрешение. Защото когато една държава принадлежи към ЕС, тя трябва да вземе участие в определянето на рамката. Но този въпрос може да бъде разрешен между двете страни, участващи в спора“, каза Маас.

Той посочи, че това е и условието за провеждането на Междуправителствената конференция

Македонският външен министър Буяр Османи подчерта важността на Договора с България.

„Трябва да се придържаме към рамката и инструментите на Договора с Република България. Вярваме, че преговорният процес не е само бюрокрация. Нашият фокус е да продължим да зачитаме Договора и неговите инструменти“, каза той. „Да оставим на историците изясняването на историческия процес, но и да зачитаме правото на самоопределение. Само така ще направим необходимите стъпки към разрешаване на проблемите“, добави Османи.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!