Със сигурност хиляди полицаи ще излязат на протест. Категорични сме в искането за увеличение на заплатите, продължаваме да твърдим, че възможности има. Това е категоричната позиция на синдиката на МВР, под чиято организация днес, 5 юли започва първата вълна на националните полицейски протести.

Полицаите искат незабавно увеличаване на заплатите с 15-20% и догодина ново увеличение, съответно на исканите нови промени в закона за МВР. Второ искане е за нормални униформи – летни за лятото и зимни за зимат и паричната равностойност на униформите, които не са получавани в периода 2012-2015 г.

Категоричен е протестът и за необходимостта от нов закон за МВР, който да влезе в пленарна зала до пролетта 2018-а.

За заплатите полицаите конкретизират : парите да бъдат обвързани със социално-измерим фактор като минималната работна заплата.

Средната заплата се е увеличила с над 50% в последните години, а в МВР с 15%., са изчислили от синдикатите.

С цел намаляване на градуса на напрежение в редиците на МВР министърът на вътрешните работи Валентин Радев публикува часове преди протеста за обществено обсъждане проект на заповед за определяне размерите на допълнителните възнаграждения за полагане на труд през нощта между 22,00 ч. и 06,00 ч., за полагане на труд на официални празници и за времето на разположение, условията и реда за изплащането на тези пари и на държавните служители в МВР.

Властта иска да изпълни в аванс исканията на служителите на реда. Миналата седмица бе одобрено отпускането на 30 млн. лв., с които да се заплатят разходите по закупуване на униформи в изминалите четири години.

След влизането в сила на заповедта на вътрешния министър, вероятно през август, за всеки отработен нощен час или част от него между 22.00 и 06.00 часа, държавните служители в МВР ще получават допълнително възнаграждение за нощен труд в размер на 25 стотинки.

За работа през дните на официални празници – служителите ще получават допълнително възнаграждение в размер на удвоения размер на основното месечно възнаграждение.

Полицаите ще получават и възнаграждение за времето, в което се водят “на разположение”. Предвидената сума ще е по 10 стотинки на час или част от него.

Ден преди протеста вътрешният министър Валентин Радев се обяви против планираната национална полицейска акция, твърди, че синдикатите политизират проблемите и че няма достатъчно аргументи и пари за увеличаване на възнагражденията тази година.

В националния протест ще участват 7 от всичките 7 синдикати в министерството, обявиха вече от синдиката н МВР.

Що се отнася до заплатите в МВР, синдикатите вадят документи и показват: стартовата заплата на полицай и пожарникар е 662 лв., от които се приспада 10% данък, по 4 лв. на ден порцион, при полицаи с по-дълъг стаж заплатата остава около 900 лв.

В последния възможен работен час вчера

При гласуването на последните поправки някой очевидно бе използвал копи-пейст, в резултат на което между 1000-1100 души са започнали да получават двойно по-големи заплати.

В заключение Попов заяви, че се надява да не се налага да стигат много далеч, но, ако не бъдат чути, ще продължат да протестират.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!