Афганистан

Летището в Кабул продължава да бъде окупирано от хиляди афганистанци и чужденци, искащи да напуснат завладения от талибаните Афганистан. Джихадистите обявиха, че подготвят нова рамка за управление, докато се увеличават информациите за насилие спрямо враговете им в страната.

По-рано през деня в Кабул пристигна един от ключовите проповедници на талибаните Абдул Гани Барадар, който ще проведе преговори относно създаването на ново афганистанско правителство и ще участва в изработването на план за управление. Барадар е сред основателите на движението и е заместник на първия му емир – Мохамед Омар. Арестуван в Пакистан през 2010 г., Барадар беше освободен през 2018 г., след което се премести в Катар. Той бе определен за ръководител на политическия офис на талибаните в Доха, където наблюдаваше подписването на споразумението с американците за оттегляне на чуждестранните сили от Афганистан. Барадар твърди, че това управление на талибаните ще е различно от фундаменталисткия им режим между 1996 и 2001 година.

Не това показва информация за засилващо се насилие в Афганистан, събрана от „Гардиън“. Тя включва мъчения и убийства на мъже от шиитското малцинство Хазара и издирване на сътрудници западните войски. От Амнести интернешънъл изтъкват, че информацията за насилието е непълна, тъй като мобилните комуникации на много места в страната умишлено са прекъснати от талибаните.

Има и други причини за непрекъснатия наплив от искащи да напуснат Афганистан – банките и банкоматите не работят вече седмица, а в момента за афганистанците е невъзможно да получат и пари от чужбина.

Представител на НАТО, цитиран от Ройтерс, съобщава за 12 000 вече евакуирани афганистанци и чужденци. Хиляди продължават да чакат на летището в Кабул. За седмица убитите във и около него са 12 души.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви снощи, че досега, освен САЩ, още 12 държави са се съгласили да приемат поне временно бежанци от Афганистан.

„Албания, Канада, Колумбия, Коста Рика, Чили, Косово, Северна Македония, Мексико, Полша, Катар, Руанда и Уганда направиха великодушни предложения по отношение на усилията за преместване на застрашени афганистанци“, каза Блинкен в изявление.

Транзитът на евакуирани афганистанци и граждани на други страни, напуснали Афганистан, вече се осъществява или ще се осъществи скоро през територията на 14 държави. Това са Бахрейн, Дания, Франция, Германия, Италия, Казахстан, Кувейт, Катар, Таджикистан, Турция, Украйна, Обединените арабски емирства, Великобритания и Узбекистан.

Министърът на външните работи на Република България Светлан Стоев информира, че е взето решение за приемане на до 70 афганистански граждани в страната ни.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук