Хиляди хора участваха в координирани протести в Съединените щати, за да протестират срещу няколко щата, които приеха строги закони за ограничаване на абортите.

Законопроектите за борба с абортите, одобрени от републиканските държавни законодателни власти на фона на националния натиск за нови ограничения от опонентите на абортите, вероятно ще бъдат оспорвани по юридически път, за да се окаже натиск върху решението на Върховния съд.

Хората, които са против абортите, се надяват, че съдът, който сега има консервативно мнозинство след назначенията на президента Доналд Тръмп, може да отмени решението от 1973 г. по делото „Роу срещу Уейд“, което установи правото на жената да прекрати бременността си.

Миналата седмица щатът Алабама прие най-рестриктивния закон, който забранява абортите във всички случаи, освен когато животът на майката е изложен на риск. Арканзас, Джорджия, Кентъки, Мисури и Охайо са сред другите щати, готвещи се да приемат нови ограничения за абортите.

По-рано тази година Върховният съд блокира прилагането на нови ограничения за абортите в Луизиана. Решението обаче беше направено с малка разлика и делото трябва да бъде разгледано по-късно тази година

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!