Хиляди жалби са постъпили в НОИ от пенсионери в цялата страна.

Това съобщи на блиц контрол в социалната комисия на Народното събрание социалният министър Бисер Петков.

Експертите предполагат, че хиляди пенсионери не са получили обещаното увеличени от 2,4% от 1 юли.

Кабинетът увеличи минималната пенсия на два пъти до 200 лв., или с общо около 25%, а за всички останали пенсии в закона бе записано, че ще се повишат с 2.4%.

Оказва се, че някои пенсионери не са получили реално дори и това минимално увеличение.

Проблемът бе поставен от депутата от БСП Милко Недялков, който сигнализира, че пенсионери от неговия регион – Ловеч, са се оплакали, че са получили по-ниско от 2.4% увеличение на пенсиите.

Бисер Петков, който, преди да заеме министерския пост, бе управител на НОИ, обясни, че през лятото и той е разбрал за проблема, макар и неофициално от осигурителния институт, и останал крайно изненадан.

Не е ясно колко са ощетените пенсионери и с колко точно – тази информация тепърва ще се изготвя от НОИ, който вече четвърти месец публично не е сметнал за нужно да огласи проблема, отбелязва вестникът.

Министърът се позова на постановление на Министерския съвет от 2008 г. Заради двукратното увеличение на пенсиите през онази година е било заложено ограничение доколко могат да растат определени пенсии.

Въпросното постановление е от 2006 г. С него се определят нови размери на минималните пенсии – обичайна процедура и тогава, и сега.

За да не се увеличат прекомерно, е заложена максимална сума, до която те могат да растат и която тогава е била в порядъка на 120-150 лв.

Именно това ограничение, което действа и в момента, вероятно е причината за проблема.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!