Хиляди хора излязоха на протест в Мадрид с искане да бъде сложен карай на насилието над жените.

Демонстрантите развяваха плакати срещу сексизма и скандираха срещу престъпленията, извършвани срещу нежния пол, за да отбележат Международния ден срещу насилието над жените.

протест, Испания

Подобни протести се състояха и в други испански градове – Барселона, Севиля, Валенсия и Билбао, като организаторите им подчертаха, че борбата да бъде спряно насилието срещу нежния пол се е превърнало в национална кауза в цяла Испания.

Мрачната статистика покачва, че от 2003 година 972 жени са били убити от партньорите си в цяла Испания.

протест, Испания

Само от началото на тази година случаите с фатален край за 44. През 2004 година в страната бяха приети по-строги закони срещу насилието срещу жени.

Премиерът Педро Санчес потвърди ангажимента на правителството си да изкорени културата на сексизъм в страната и да направи всичко по силите си да спре насилието срещу жените.

Протест ще се проведе днес и в София. Българският фонд за жените организира протест срещу насилието над жени днес от 18 ч. на площад „Орлов мост“.

Паралелни протести ще се проведат във Варна и пред дипломатическите мисии в Берлин, Букурещ, Кентърбъри, Лондон и Прага.

Организаторите настояват за конкретни стъпки за предотвратяване на насилието. Според тях предложенията за промени в Наказателния кодекс, които бяха приети на първо четене, са необходима, но недостатъчна мярка.

По данни на фонда над 1 милион българки са жертва на тормоз вкъщи, който продължава средно 10 години. Те напомнят, че само от началото на годината поне 29 жени у нас са били убити от техен партньор или близък.

От фонда настояват за превенция на насилието чрез образователни и информационни кампании

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!