Елизабет Втора

Залата Уестминстър Хол беше отворена в сряда вечерта, за да позволи на публиката да изрази почитта си към кралица Елизабет Втора.

По-рано крал Чарлз Трети ръководи процесия, която отведе ковчега на кралицата от Бъкингамския дворец до Уестминстър Хол. Четирима британски войници в червени и златни парадни униформи заеха позиции в четирите ъгъла на ковчега на кралица Елизабет Втора. С това започна бдението, което ще продължи четири дни, докато тленните останки на покойната кралица са в Уестминстър Хол в Лондон. Войници от церемониални подразделения на британската армия ще се редуват да пазят ковчега на шестчасови смени. На бдението присъстваха членове на кралското семейство, както и лидери от политически партии.

Кралицата ще лежи там до 6.30 сутринта в понеделник – денят на държавното погребение в Уестминстърското абатство, като се очаква стотици хиляди да кажат последно сбогом на монарха.

Опашка от желаещи да се сбогуват с кралица Елизабет Втора
Опашката от желаещи да се сбогуват с кралица Елизабет Втора е дълга

В Лондон има опашка с дължина от над 3,5 километра от желаещи да посетят залата Уестминстър в парламентарния комплекс, където е изложен за поклонение ковчегът на покойната кралица Елизабет Втора. Залата ще бъде отворена 24 часа през следващите четири дни.

Първите опечалени, които са видели кралицата да лежи, разказаха как са били обзети от емоции, докато са отдавали почитта си.

Някои свалиха шапки, други казваха молитви и проливаха сълзи. Една жена пожела да пее „Аве Мария“.

Хора плачат, докато наблюдават процесията с ковчега на кралица Елизабет II
Хора плачат, докато наблюдават процесията с ковчега на кралица Елизабет II

Ванеса Натакумаран беше първият човек, който мина покрай ковчега в древната Уестминстър Хол. 56-годишната лондончанка, която се редила на опашката от 11.30 сутринта в понеделник каза, че се е опитала да не плаче, докато необикновената сцена я е връхлетяла, но не успяла да се държи: „Разплаках се, когато я видях“.

„Видях коронацията и кралицата е с мен през целия ми живот. Много е тъжно“, каза жена, която също успя да се сбогува с кралицата.

Междувременно в британската столица се затягат мерките за сигурност преди държавното погребение. Дългите опашки са първостепенна загриженост на силите за сигурност, тъй като се смятат за най-лесно уязвими цели за терористични нападения. От полицията призовават хората да бъдат бдителни и да докладват, ако видят нещо подозрително. От вторник вечерта в Лондон са разположени допълнително 1500 войници.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук