Хипопотамите на Ескобар процъфтяват в Колумбия /снимка: Pixabay/

В апогея на своето влияние наркобаронът Пабло Ескобар внася няколко хипопотама за частния си зоопарк. Четири десетилетия по-късно те са подивели, размножават се и никой не знае съвсем какво да прави с тях.

Пабло Ескобар

Карлос Валдерама е ветеринарен лекар в екологичната неправителствена организация WebConserva. Без да го бъркат с неговия съименник футболна звезда, той въпреки това притежава световен рекорд: Валдерама може да се похвали, че е първият човек в света, който е кастрирал хипопотам в дивата природа.

Животното беше толкова голямо, че в операцията трябвало да участва кран и процедурата отнела 12 часа. Още по-забележителното е, че се проведе в Колумбия – на хиляди километри от родните земи на хипопотама в Африка.

Пабло Ескобар

От сиви катерици в Северна Европа до диви котки в Австралия, плъхове в Нова Зеландия и зайци в Австралия, инвазивните видове могат да извадят от равновесие цели екосистеми, консумирайки плячка без естествени защити срещу нашествениците или влизайки в сблъсък с местни конкуренти.

Повечето от тези неконтролирани вредители са били доведени от хората, но инвазията на хипопотамите в Колумбия може да бъде проследена до един конкретен човек – не някой друг, а краля на кокаина Пабло Ескобар.

В разгара на криминалното величие на Ескобар – през 80-те и 90-те години на миналия век – наркобаронът построи зоопарк в огромното си ранчо Hacienda Napoles между Меделин и Богота. Когато най-накрая беше убит от правителствените сили през 1993 г., ранчото е оставено да се съсипе.

Пабло Ескобар

Други екзотични видове от частната менажерия, като зебри, са преместени в международни и колумбийски зоологически градини, но зоологическите градини не желаят или не могат да дадат дом на масивните, агресивни хипопотами.

Валдерама казва, че често разказвана история допуска, че един хипопотам е бил заловен от властите само за да избяга от превозно средство по време на транспортирането му. Може да звучи съмнително, но ветеринарят казва, че не би бил напълно изненадан да види едно от тези мощни същества – което може да тежи над три тона – да направи такъв опит да се освободи.

Пабло Ескобар

„Мога да повярвам“, каза той. „Когато транспортирахме хипопотама, който кастрирахме, той се движеше само малко, докато беше упоен, и задните колела на камиона се повдигнаха.“

Пабло Ескобар

Тъй като никой не знае съвсем какво да прави с тях, изпитващите влечение към водата гиганти процъфтяват и се размножават и сега наброяват между 65 и 80 според местната агенция по околна среда. Неотдавнашно проучване на Института Хумболт предполага, че в района може да има 150 колумбийски хипопотама след десетилетие.

Пабло Ескобар

Повечето от тях все още живеят в езерото в Hacienda Napoles, което го прави интригуваща спирка сред дивата природа за туристи. Други са се приютили в близката Рио Магделена. Големият воден път е идеално местообитание, което им позволява да се разхлаждат през деня и след това да излизат на брега през нощта.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!