Поскъпването на хляба се дължи основно на цената на новата реколта пшеница, която е с около 20% повече от старата. Това е основен фактор за повишение в цената на брашното, обясни в студиото на БНТ министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. При самото производство също има фактори като електроенергия и работна заплата, които могат да повлияят на цената, допълни той.

„Нашата основна цел е при цената на хляба да няма спекула в търговията. Има цена на доставчици, договорена с ритейла и там са калкулирани разликите с доставките, обслужването, брака и т.н.“, каза Порожанов.

Министърът е категоричен, че след проведени разговори с големите търговски вериги, техните представители са проявили разбиране по въпроса и е постигната устна договорка за нула процента печалба от цената на хляба. В момента земеделското министерство продължавало тези разговори, които преминават в обсъждане на цените на всички български продукти.

Румен Порожанов коментира и проблема със забрана за лов на диви прасета в пограничните райони с Румъния заради опасността от заразното заболяване Африканска чума по свинете (АЧС).

„В Румъния е много тежко разпространена болестта, така че заложената рестрикция да няма гонка на първите 5 км е за да минимизираме риска от движение на животни между двете държави, включително в рамките на речната ни граница. Трябва да отбележа, че направихме една много прилична ограда, която напълно изпълнява функциите си“, заяви министърът.

Според него след детайлни разговори с представители на двата ловни съюза в страната, от следващата седмица ловът може да бъде разрешен в частта на сухоземната и морската граница, но само под формата на тиха гонка, без участието на ловни кучета.

„Ще либерализираме разрешените зони за лов около Варна, около курортите, но не и в Тутранканци, където имаше случай на чума“, допълни Порожанов.

Земеделският министър коментира и развитието на конфликта с чума по домашния добитък в Ямболска и Бургаска областта.

„Болестта е констатирана многократно с проби от френската лаборатория, като всеки момент очакваме идентификация на вируса“, обясни той.

По думите на Попрожанов при ситуацията в село Шарково опозицията търсеше провокация, „но ние не допуснахме това да се случи“. Той допълни, че стопанката от село Болярово Анна Петрова, която отказваше да бъдат взети проби от нейното стадо, вече сама е поискала това и е депозирала желанието си писмено.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!