Двама министри от ГЕРБ отрекоха да има „сделка” между премиера Бойко Борисов и бившия цар и министър-председател Симеон Сакскобургготски за т.нар. царски имоти. Те обчаче не се наеха да коментират какво решение ще предложи междуведомствената работна група към Министерството на правосъдието.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви пред парламента, че работната група ще излезе със становище в понеделник. Координатор на тази група е бившият министър на правосъдието в правителството на НДСВ Миглена Тачева, (сега директор на Националния институт на правосъдието), а участват също и адвокатите на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария -Луиза.

Държавата не се е отказала от „царските имоти”, за които наследниците на цар Борис III съдят държавата, заяви Нанков в отговор на депутата от БСП Крум Зарков, който попита какво е предприела държавата и защо МРРБ търси извънсъдебно споразумение със Сакскобургготски, при положение, че държавата вече е спечелила три дела и има шанс да спечели и останалите.

Преди десетина дни МРРБ съобщи, че ще преговаря шест месеца за постигане на извънсъдебно споразумение със Сакскобургготски за двореца „Врана” и „Царска Бистрица”, след като бившият премиер вече загуби в съда чифлика „Кричим”, хижата „Саръгьол” и къщата в Ситняково.

„Законът дава възможност да се реши извънсъдебно, съблюдавайки писаните норми. Държавата и да спечели тези дела, те не могат да влязат в сила поради този мораториум. Аз се ангажирам, доколкото зависи от мен, да съблюдаваме не само буквата на закона, а и обществения интерес по този наистина доста сложен от правна гледна точка казус”, коментира министър Нанков запитан от Крум Зарков защо държавата търси споразумение, а не остави съдът да си свърши работата.

Твърдението, че държавата все още не е влязла във владение на „Ситняково” и „Саръгьол” заради въведения през 2009г. от парламента мораториум върху разпореждането и експлоатацията на „царските имоти”, не е вярно, тъй като държавата е призната за законен собственик.

МРРБ окончателно спечели делата за двата имота преди година и половина с влезли в сила решения на Върховния касационен съд.  Министърът повтори пред депутатите, че ако не бъдат постигнати извънсъдебни споразумения, делата ще да продължат.

До момента обаче няма произнасяне на съда по искането.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!