Холандия гласува за нов парламент. За сто и петдесетте места в Долната камара се състезават 28 партии. Очаква се, че за да се сформира правителство, ще е необходима коалиция от четири партии.

Дни преди вота проучванията сочат, че около 40% от избирателите не са решили за кого да гласуват.

Очаква се крайнодясната „Партия на свободата” на популиста Герд Вилдерс да получи до 25 депутатски места, колкото и най-голямата „Народна партия за свобода и демокрация” на премиера Марк Рюте.

Гласуването днес ще е тест за антимиграционните настроения в страната. Министър-председателят защитава мигрантската политика на своето правителство и според него, то е успяло да овладее проблема.

Въпросът, според анализаторите, е дали твърдата позиция на Рюте спрямо Анкара и недопускането на турски министри да агитират за предстоящия референдум за президентска република, ще му помогне да спечели повече гласове.

От своя страна – Вилдерс, който иска да „деислямизира“ Холандия, се надява сблъсъците на протестиращите турци, живеещи в Холандия, с полицията и обвиненията към властите във фашизъм да увеличат шансовете му за победа.

Междувременно, конфликтът между Турция и Холандия все повече се задълбочава. Реджеп Ердоган замрази отношенията си на високо равнище със страната на лалетата, след като по-рано холандското правителство възпря провеждането на агитационни митинги от страна на турски политици за предстоящия референдум за промяна в турската Конституция.

Ердоган нарече действията на холандските власти „нацистки”, а Рюте обяви, че очаква извинение.

Анкара обяви, че няма да позволи на холандския посланик да се завърне в Турция.

Все пак Турция обяви, че засега няма да отзовава посланика си от Холандия, но разглежда въпроса и за икономически санкции.

Съединените щати призоваха властите на двете държави да разрешат създадената конфликтна ситуация и да избягват „ескалираща риторика”. Изпълняващият длъжността началник на пресслужбата на Държавния департамент на САЩ Марк Тонер коментира, че и двете страни са членки на НАТО затова трябва избягват ескалирането на напрежението и да намерят решение на разногласията си.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!