Стеф Блок

Министърът на външните работи на Холандия Стеф Блок повтори позицията на страната си, че Северна Македония е по-подготвена от Албания да започне преговори за членство, съобщава МИА.

Преди началото на заседанието на Съвета на министрите на ЕС в Люксембург, на което ще се обсъжда въпросът за преговорите по присъединяване към Евросъюза на Скопие и Тирана, Блок повтори позицията, че всяка държава трябва да бъде оценявана според индивидуалното изпълнение на критериите.

И двете страни полагат големи усилия. По отношение на Македония препоръката е да се положат усилия за приемане на закона за прокуратурата. Ако това условие бъде изпълнено, преговорите може да започнат, смята Блок.

Що се отнася до Албания, виждането е, че трябва да бъде направено още много и страната все още не е готова да започне преговори.

Според холандския външен министър, Европейският съюз не е променил критериите за членство и ако бъдат изпълнени необходимите условия, няма да пречи преговорите по присъединяването да започнат.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!